analoge kiekjes, analoge fotografie

Analoge kiekjes #1 | Eerste zwart-wit rolletje!

Kortgeleden schreef ik over mijn nieuwe liefde, analoge fotografie! Ik deelde daar mijn eerste analoge foto’s en dat bracht mij later op het idee om een nieuwe serie op mijn blog in het leven te roepen, namelijk: analoge kiekjes. In deze serie wil ik mijn volgeschoten rolletjes met de wereld delen en laten zien hoe mooi analoge fotografie kan zijn. En natuurlijk ook wat er mis kan gaan met analoge fotografie, want ook dat gebeurd vaak genoeg 😉 . 

Zwart wit

Vandaag deel ik de foto’s van mijn tweede rolletje. Deze keer geen kleur foto’s, maar zwart wit! Normaal gesproken fotografeer ik niet graag zwart wit. Ik heb een duidelijke voorkeur voor kleur, maar ik wilde met analoge fotografie zwart wit wel een kans geven en ik moet zeggen dat ik zowel aangenaam verrast werd, als een beetje teleurgesteld. Van de 36 opnames die ik heb gemaakt, zijn er namelijk 4 beelden verloren gegaan en nog eens 4 andere beelden hebben vreemde witte lichtvlekken. Maar al met al zaten er gelukkig nog genoeg mooie kiekjes tussen!

Afsluitdijk

Mijn vader en ik reden op een random zondagmiddag naar de Afsluitdijk om even lekker uit te waaien. Het weer was prachtig en leverde de volgende foto’s op.

Contrast

Ik ben gek op mooie shots waarin bomen en lucht een mooi contrast vormen. Helaas zijn veel van deze foto’s mislukt, maar deze twee hebben het wel gered.

Lichtvlekken

De volgende foto’s hebben helaas allemaal lichtvlekken, maar toch wilde ik ze delen. Mijn kat Nuka lijkt net een geest op de eerste foto, haha! Op de tweede foto mist de hele bovenkant, maar gelukkig is zijn eigenwijze blik wel ontzettend mooi in beeld gekomen. Tot slot een foto van mij en mijn vriend, helaas ook met veel lichtvlekken, maar toch is het niet heel storend op deze foto. Ik vind het persoonlijk wel kunstzinnig!

Tot slot nog een zelfportret in een spiegel. Niet bijzonder, maar vond hem wel leuk om te delen 🙂
analoge kiekjes, zwart wit fotografie, analoog, analoge fotografie

En dat waren de analoge kiekjes die ik deze keer graag wilde delen. Ik wil nog proberen te achterhalen waardoor die lichtvlekken in de foto’s zijn ontstaan. Het zou kunnen dat de body van mijn camera niet helemaal licht dicht is, maar dan zouden alle foto’s die vlekken moeten hebben lijkt mij. Wat ook zou kunnen is dat de ontwikkeling van de negatieven bij het lab niet helemaal goed is gegaan. Mijn foto’s in kleur hadden her en der ook heel kleine lichtvlekken, maar lang niet zo extreem als bij zwart wit. Helaas reikt mijn kennis over dit onderwerp nog niet ver genoeg, maar ik kom er vanzelf nog wel achter wat het nu precies is.

Zoals ik aan het begin al schreef ben ik niet heel erg fan van zwart wit fotografie, maar toch vind ik deze foto’s best mooi. Wel merkte ik tijdens het fotograferen dat ik soms wel dacht van ‘shit was het maar een kleuren rolletje..’ Ook kwam ik erachter dat zwart wit film bijna nergens op dezelfde dag nog ontwikkeld kan worden. Ik vraag mij af wat hier de reden voor, maar ook daar kom ik vast nog wel achter.

De foto’s van vandaag zijn allemaal geschoten met de Ricoh TSL EE die ik van mijn vader heb gekregen. Ik heb nu ook een Canon AV-1 en bij de volgende Analoge Kiekjes zal ik mijn eerste foto’s daarvan delen. Ik ben heel benieuwd hoe die eruit komen!

Wat vind jij van zwart wit fotografie? Ben je er wel of geen fan van en waarom? 

♥ – Tini

Je kunt mij volgen op Instagram om als eerste mijn nieuwe analoge kiekjes te bekijken via @tiniigroen. Of je kunt mijn eigen # volgen: #analogekiekjes. Zo mis je niets meer als ik nieuwe analoge foto’s deel!