Instagram algoritme, instagram

Waarom ik het nieuwe algoritme van Instagram jammer vind

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het algoritme van Instagram wederom is aangepast. Echt ontzettend jammer. Overigens is dit wel pas de eerste keer dat ik zelf ook de nadelen van een nieuw algoritme ondervind, voorheen viel het naar mijn idee nog wel mee namelijk. Wat me zo stoort aan het nieuwe algoritme leg ik je vandaag uit!

Ik post lang niet elke dag iets, maar de laatste twee/drie keer dat ik iets postte viel het me op dat ik wel heel erg weinig likes kreeg. Don’t get me wrong, ik gebruik Instagram niet alleen maar voor de likes. Ik vind het gewoon leuk om mijn mooiste en leukste foto’s te delen met de wereld. Ik heb nog nooit extreem veel likes gehad en ik zit al maanden op een gemiddelde van 50 tot 70 likes. Iets wat ik meer dan voldoende vind. Het halen van duizenden likes is namelijk niet mijn doel. Maar sinds het nieuwste algoritme haal ik amper 30 tot 40 likes en dat vind ik jammer.

Sterker nog, het frustreert me. Zo erg zelfs dat ik mij schuldig heb gemaakt aan het posten van een Instagram Story waarin ik mijn nieuwe post aankondig. Overigens deed ik dit wel met een sarcastische ondertoon, want ik heb een schijthekel aan dit soort Instagram Stories, maar toch, ik heb het wel gedaan.. Dit omdat het mij dus zo enorm frustreerde dat een foto waar ik heel trots op was simpelweg niet werd gezien.

Instagram stories, Instagram algoritme, instagram

Na het plaatsen van de story kreeg ik uiteindelijk wel meer likes, maar niet bijzonder veel. Ondanks de sarcastische ondertoon in mijn story voelde ik mij een schooier voor likes en dat is dus precies wat ik niet wil. Wat ik wil is dat mensen mijn foto’s gewoon te zien krijgen, zonder dat zij daar een stomme notificatie voor moeten aanzetten. Het liefst wil ik de allereerste versie van Instagram terug. Daar waar alles nog in chronologische volgorde was en het aantal likes en volgers nog niet zoveel uitmaakte. Ik erger mij kapot dat mijn feed nu constant vol zit met advertorials en foto’s van mensen die ik niet eens volg. En nog een grote ergernis is dat ik ineens foto’s van vijf dagen geleden in mijn feed te zien krijg, een foto die dus al helemaal niet meer relevant is. (Tenminste in de meeste gevallen, soms maakt het uiteraard niets uit) 

Mijn afstudeeropdracht focust zich op social media en contentmarketing dus ik interesseer me heel erg in de nieuwste ontwikkelingen, maar het moet nog wel leuk blijven. Op dit moment vind ik Instagram niet zo heel leuk meer. Het is te gericht op bedrijven en grote influencers, maar ik heb besloten om mij er niet meer zo druk over te gaan maken. Ik ben tenslotte geen bedrijf en ik heb ook helemaal niet de ambitie om een grote influencer te worden. Ik wil gewoon mijn mooie foto’s delen en dat mensen daar van kunnen genieten.

Ik zal dus ook niet weer een Instragram Story gaan posten met daarin een printscreen van mijn feed met een doorgekraste foto zodat mensen maar snel die foto gaan bekijken en gaan liken. Wat ik misschien wel ga doen is gewoon een foto waar ik trots ben posten in een story zelf, zonder doorgekraste bullshit. Dan weet ik in ieder geval zeker dat mensen ze gezien hebben en als ze getriggerd zijn dan zoeken ze vanzelf mijn feed wel weer op denk ik maar.

Ik ga Instagram gewoon weer gebruiken zoals ik altijd al deed. Lekker af en toe een foto posten en schijt hebben aan het algoritme en de daar omheen gebouwde tips voor meer bereik!

Wat vind jij van het nieuwe algoritme? Doet het je veel, of maak je je er ook niet meer zo druk om?

♥ – Tini

Dit artikel schreef ik in de trein naar Zwolle en is geïnspireerd op een Instastory die ik tijdens mij reis voorbij zag komen. Deze Instastory was van blogger Ricardo Boersma en na het schrijven van mijn blog zag ik dat hij een soortgelijke blog heeft geschreven die zeker de moeite waard is om even te lezen. Dus go check it out KLIK 🙂