analoge fotografie, Ricoh TSL EE, analoge camera, vintage camera, vintage, camera

Analoge fotografie, mijn nieuwe liefde!

Analoge fotografie, een ouderwetse manier van fotograferen waar ik al heel lang nieuwsgierig naar was, maar nooit wat mee deed. Totdat mijn vader mij afgelopen september zijn oude analoge spiegelreflex camera gaf. Ik weet nog hoe blij ik was, want ik zat de laatste tijd met mijn digitale fotografie een beetje vast en ik wilde iets nieuws proberen. De timing van mijn vader had dus niet beter kunnen zijn!

De camera en lenzen

De camera waar mijn vader vroeger altijd mee fotografeerde zat nog helemaal netjes in een mooie authentieke echt leren camerakoffer. De inhoud van de koffer was als volgt:

  • Ricoh TLS EE (de camera zelf)
  • Auto Rikenon 50mm F1.7  lens
  • Auto Chinon 200mm F3.5 lens
  • Cherry Auto Teleconverter 2x (adapter die het zoombereik van de lens verdubbelt)
  • National PE-2006 Flitser

Een heel leuke set om analoge fotografie mee uit te proberen dus!

analoge fotografie, Ricoh TSL EE, analoge camera, vintage camera, vintage, camera

Mijn eerste fotorolletjes kopen

Ik had echt geen idee hoe ik moest beginnen met analoge fotografie. En dus ging ik maar gewoon naar een fotozaak in Groningen waarvan ik wist dat ze nog fotorolletjes verkopen. Daar heb ik mij laten adviseren wat voor fotorolletjes geschikt zijn om mee te beginnen. Ik heb een Fujicolor C200 en een Iford FP4 125 zwart-wit fotorolletje meegenomen. De getallen 200 en 125 staan voor ASA, tegenwoordig wordt dit ook wel ISO genoemd en heeft dus te maken met de lichtgevoeligheid van de film. Zo zijn 125 en 200 ASA vooral geschikt om in de buitenlucht of bij goed daglicht foto’s te maken. Iets hogere waardes zoals bijvoorbeeld 400, 800 of zelfs hoger kunnen ook bij donkere dagen of binnen goed gebruikt worden. Het verschil qua ASA waardes van filmrolletjes en ISO waardes van digitale fotografie is niet zo groot. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je bij digitale fotografie de ISO constant aan kunt passen. Bij analoge fotografie zit je het hele fotorolletje vast aan één ASA waarde.

Het fotorolletje in de camera laden

Gelukkig was de verkoper zo vriendelijk om mij uit te leggen hoe je een fotorolletje in de camera laadt en deed hij dit ook nog eens voor mij voor. Zo kon ik het de volgende keer zelf doen. Ik liet hem het rolletje met kleur als eerste inladen en daarna was ik ready to go! Ik durfde alleen die dag nog geen foto’s te maken, dat kwam pas later.

De eerste keer foto’s maken

Op het moment dat ik mijn eerste foto’s wilde gaan maken was ik nog bezig met een project voor school. Ik besloot dat ik voor dit project ook een aantal analoge foto’s wilde maken, omdat het goed bij de sfeer van het project paste. Samen met mijn vriend ging ik naar het Leeuwarden Bos om daar wat foto’s van hem te maken die ik voor het project kon gebruiken.

Het maken van de eerste foto vond ik echt super eng! Ik had geen idee of alles wat ik deed wel goed was, maar gelukkig heeft deze camera een lichtmeter en dus probeerde ik mij daar maar een beetje op te focussen. Het mooie van een kleinbeeldformaat analoge camera is dat het full-frame camera is. Wanneer je door de zoeker kijkt, zie je dus gelijk hoe de foto wordt qua uitsnede. Hieronder een impressie hoe het eruit ziet wanneer je door de zoeker van mijn camera kijkt.

zoeker, viewfinder, analoge camera

Zoals je kunt zien op de foto zit er aan de rechterkant van de zoeker een balkje met cijfers. Dit is de lichtmeter. Ik stelde de sluitertijd in, liet het diafragma op automatisch staan, keek of het wijzerplaatje van de lichtmeter niet in het rode gedeelte kwam en schoot mijn eerste foto’s.

Die eerste paar clicks voelden zo gek! Ik ben zo gewend om gelijk na het maken van een foto op het schermpje te kijken of ik tevreden ben en nu kon dat niet. Dat was echt een raar gevoel, maar tegelijkertijd werd ik er ook heel enthousiast van. Ook mijn vriend werd heel nieuwsgierig naar hoe deze camera precies werkte en dus maakte hij ook twee foto’s van mij.

De kostbaarheid van het fotorolletje

Na een stuk of tien foto’s te hebben gemaakt besloot ik dat het eerst wel voldoende was. Ik wilde namelijk niet teveel foto’s aan hetzelfde onderwerp verspillen, omdat ik niet wist of alles er wel goed uit zou komen. Een fotorolletje is namelijk best kostbaar. Je hebt maar 36 opnames en daarna is het rolletje vol. Je kunt niet tussendoor foto’s opnieuw maken en de vorige weggooien. Iedere foto is definitief en dat vind ik zo mooi aan deze oude vorm van fotograferen. Je wordt echt gedwongen om beter te kijken naar het hele plaatje. Je schiet niet meer zomaar raak, want als je dat doet word het al snel een heel duur grapje.

Uiteindelijk heb ik de rest van het fotorolletje volgeschoten in Zwolle. Ik maakte wat foto’s van de omgeving en van mijn vriend met zijn vrienden op het skatepark.

Mijn eerste rolletje laten ontwikkelen

Nog voordat mijn fotorolletje volgeschoten was heb ik heel het internet afgezocht naar fotozaken waar ze nog fotorolletjes ontwikkelen binnen een korte tijd. Ik kwam er al heel snel achter dat er in Friesland weinig mogelijkheden zijn. Er zijn nog twee fotozaken in Leeuwarden waar je je rolletjes heen kunt brengen, maar beide keren duurt het dan 2 weken voordat je de ontwikkelde negatieven weer terug hebt. Verder was er alleen nog de optie om het rolletje bij de HEMA in te leveren, maar ook dat zou minimaal een week duren en de ervaringen van andere mensen die daar hun rolletjes hebben laten ontwikkelen waren alles behalve positief. Ondanks dat mijn eerste rolletje maar een test rolletje was wilde ik toch dat het ontwikkelen wel goed zou gebeuren. En het liefst ook nog een beetje snel.

Uiteindelijk vond ik een fotozaak in Amersfoort waar ze nog een ouderwetse 1-uursservice aanbieden voor kleur fotorolletjes. Omdat ik mijn rolletje in Zwolle had volgeschoten en we daar bleven overnachten besloot ik de volgende dag even snel naar Amersfoort op en neer te gaan. Vanuit Zwolle is het maar een halfuurtje reizen en dat had ik er wel voor over.

Het fotorolletje ontladen 

Onderweg in de trein naar Amersfoort besloot ik mijn rolletje uit de camera te laden. Ik had op internet opgezocht hoe dit moest en het was super easy. Toch liep op de een of andere manier mijn rolletje op het einde vast, waardoor ik de camera open moest maken voordat het hele rolletje terug opgerold was en dus kwam een deel van de rol in aanraking met licht. Ik rolde het laatste strookje via de buitenkant op en stopte het rolletje in de filmkoker.

Eenmaal aangekomen in de fotozaak in Amersfoort vertelden ze me dat ze heel misschien de foto’s die waren blootgesteld aan licht nog wel konden redden, maar dat ze dit niet konden beloven. Gelukkig waren de laatste foto’s die ik gemaakt had niet heel bijzonder dus ik het maakte mij niet zoveel uit als het ze niet zou lukken.

Een uurtje laten kon ik mijn foto’s eindelijk ophalen! De laatste foto’s waren inderdaad toch niet meer te redden, maar de rest van de foto’s waren best wel goed gelukt. Omdat ik nog geen negatieven scanner had heb ik de foto’s ook gelijk laten afdrukken. Misschien wel een beetje duur, maar tegelijkertijd wel een onbetaalbare tastbare herinnering aan mijn eerste rolletje!

De foto’s van mijn eerste ontwikkelde fotorolletje!

Ik had de afgedrukte foto’s wel eens ingescand met een normale scanner, maar dit was niet zo mooi geworden en dus besloot ik ze nog niet te delen op mijn blog. Inmiddels heb ik een negatieven scanner aangeschaft en dus kan ik nu eindelijk de foto’s met jullie delen! Omdat er op de foto’s die in Zwolle gemaakt zijn veel vrienden staan heb ik besloten deze niet te delen, omdat natuurlijk niet iedereen met zijn gezicht op het wereldwijde web staan. Daarom deel ik vandaag met jullie een aantal foto’s die zijn gemaakt in het Leeuwarder Bos samen met mijn vriend. Dus hier komen ze, een kleine selectie van mijn eerste analoge foto’s!

Tijdens de fotosessie in het Leeuwarder Bos wilde ik ook heel graag een foto samen met mijn vriend. Ik was alleen vergeten om een statief mee te nemen. Veel analoge camera’s hebben geen automatische lenzen die scherpstellen, dit moet je zelf met de hand doen. En dus liet ik mijn vriend de camera gericht op zichzelf in zijn hand vasthouden. Ondertussen stelde ik scherp op zijn gezicht en daarna ging ik naast hem staan. Hij drukte op het knopje en dit is het resultaat! Niet slecht toch? Wij waren er allebei in ieder geval aangenaam door verrast. Alleen de kleuren zijn een beetje donker, omdat er in het bos weinig licht was.

analoge fotografie

Oké, toch één foto die in Zwolle gemaakt is. Deze is gemaakt toen het net begon te schemeren.

Een nieuwe liefde

Voor een eerste keer analoog fotograferen vind ik de foto’s ontzettend goed geluk! Ik heb in analoge fotografie echt een nieuwe liefde gevonden. Een lange tijd was ik de lol in fotografie een beetje kwijt, maar ik ben er nu weer heel enthousiast en gemotiveerd mee bezig. Ook merk ik dat ik digitaal anders ben gaan fotograferen. Ik kijk veel beter en schiet niet meer zomaar wat raak.

Inmiddels heb ik al veel meer fotorolletjes volgeschoten en ik kan niet wachten om deze ook te laten ontwikkelen. Ook heb ik al een tweede analoge camera gekocht! Een Canon AV-1. Ik ben heel benieuwd hoe de foto’s uit deze camera eruit zullen zien en of er verschil in kwaliteit zal zijn.

Het mooiste van analoge fotografie vind ik nog wel dat het een hele verrassing is wat er uit zo’n rolletje komt rollen. Ik heb namelijk nu al geen idee meer van wat ik allemaal heb vastgelegd, dus het wordt een hele leuke ervaring om straks alles in te scannen en weer herinneringen op te halen van wanneer die foto’s gemaakt zijn.

analoge fotografie, analoge camera

Uiteraard zal ik zo nu en dan mijn analoge foto’s hier met jullie delen en ik ben ook van plan wat basic tips en tricks over analoge fotografie te gaan schrijven. Mocht je dus iets willen weten over analoge fotografie, stel dan je vraag in de comments en dan kan ik deze verwerken in een nieuw artikel! 🙂

Wat vind jij trouwens van analoge fotografie? En laat ook vooral een link achter naar je blog als jij ook regelmatig analoge foto’s deelt, ik ben hier heel nieuwsgierig naar! 

♥ – Tini