afstuderen

“Zeg, hoe gaat het eigenlijk met afstuderen?” | Afstudeerupdate #1

Halverwege november kreeg ik het goede nieuws dat ik al mijn studiepunten heb behaald en mocht beginnen met afstuderen. Ik was ontzettend blij, want het was voor mij echt wel tijd om mijn opleiding af te gaan sluiten. Inmiddels zijn we al weer twee maanden verder en bijna halverwege en dus is het de hoogste tijd voor heuse afstudeerupdate!

De tijd gaat snel

Laat ik gelijk maar beginnen bij het eerste wat mij tijdens het afstuderen is opgevallen, namelijk; de tijd. Die vliegt namelijk echt als een malle voorbij! Ik had verwacht dat afstuderen als een ellendig lang traject zou aanvoelen, maar het tegendeel is waar. De tijd gaat veel sneller dan ik had verwacht. Aan de ene kant vind ik dit heel fijn, want ik werk beter onder een beetje druk, maar aan de andere kant zorgt het ook wel voor een beetje stress af en toe. Ik betrap mezelf er zo nu en dan wel op dat ik denk: “Shit.. Ik had eigenlijk al verder willen en moeten zijn.”

Afstudeeronderzoek

Het grootste deel van mijn afstudeerproject waar ik mij tot nu toe mee bezig heb gehouden is het afstudeeronderzoek. Bij de gemiddelde HBO student beter bekend als een scriptie. Doordat mijn studie heel multimediaal is, is het voor ons heel normaal dat wij een project draaien waarvan het schrijven van je onderzoek slechts een onderdeel is. Uit het onderzoek haal je een aantal belangrijke conclusies en deze verwerk je in de rest van je afstudeerproject door middel van het ontwikkelen van concepten, designs en in de meeste gevallen ook een eindproduct of in ieder geval een prototype.

Positieve en negatieve kanten van het onderzoek

Tijdens het schrijven van mijn onderzoek ben ik wel tegen een aantal dingen aangelopen, maar tegelijkertijd heb ik ook hele leuke dingen ervaren. Een groot struikelpunt tijdens mijn onderzoek is dat wanneer ik contact zoek met bedrijven ze òf niet reageren, òf zeggen je later terug te bellen maar dit niet doen, òf ze zeggen dat ze geen tijd hebben om je te helpen. Heel frustrerend, maar vooral ook heel jammer, omdat ik vind dat sommige van deze bedrijven behoorlijk waardevolle informatie hadden kunnen hebben voor in mijn onderzoek. Maar goed, eerder jammer voor hun dan voor mij, ik ben gewoon doorgegaan met zoeken totdat ik beet had.

Een tweede struikelpunt tijdens mijn onderzoek is dat ik teveel wil doen. Ik vind mijn onderzoek namelijk een beetje te interessant, dus ik ben geneigd veel te veel te onderzoeken en ik merk dat ik mezelf al een aantal keer heb moeten terug roepen om niet te veel informatie kwijt te willen in mijn onderzoeksrapport. Het moet natuurlijk wel relevant blijven wat er allemaal instaat. En ondanks dat het een struikelpunt is, is het tegelijkertijd dus ook heel erg leuk. Ik merk dat ik mijn eigen onderwerp super interessant vind en er nog veel meer over wil leren. Dit werkt heel motiverend tijdens het uitvoeren van mijn onderzoek.

Nog een leuk onderdeel van mijn onderzoek is dat ik ondanks de vele afwijzingen van bedrijven uiteindelijk een ontzettend leuk bedrijf heb gevonden dat mij wel wilde helpen! En toevallig is de eigenaresse van dit bedrijf ook nog eens al vier jaar op rij verkozen tot Contentmarketingvrouw van het jaar. Ik heb het over Carlijn Postma van The Post in Zwolle. Met haar heb ik een heel waardevol telefonisch interview gehad, waaruit bleek dat mijn onderzoek al een heel goede richting op gaat. Dat gaf een enorme positieve boost en weer extra motivatie om het onderzoek goed te kunnen afronden. Naast het gesprek met Carlijn, heb ik nog een bedrijf in Leeuwarden weten de strikken, maar dit gesprek moet nog plaats gaan vinden. Maar ik ga er vanuit dat ook dit gesprek ontzettend waardevol zal zijn.

Mijn onderzoek is nog niet helemaal af, maar het einde is wel in zicht. Voor nu ga ik mij focussen op de praktische kant van het onderzoek en de conclusies die ik tot nu toe al heb kunnen trekken probeer ik al mee te nemen naar de conceptfase.

De dingen die ik mis

Tijdens het afstuderen zijn mij een aantal dingen opgevallen die ik toch wel heel erg mis. Gedurende mijn hele opleiding heb ik altijd deelgenomen aan minoren. Eentje hiervan heeft plaatsgevonden in het buitenland (hier kun je alles terug lezen!) en de rest gewoon binnen de opleiding CMD zelf. Wanneer je gaat afstuderen volg je geen minor meer en ben je eigenlijk compleet op jezelf aangewezen. En dat vind ik persoonlijk soms heel vervelend.

Ik mis het gevoel van het hebben van een community binnen een minor. Ook mis ik de reminders die bijvoorbeeld in de minor Concepting altijd heel duidelijk werden aangekondigd. Er is nu niemand die tegen mij zegt van: “Yo Tini, je zit al bijna op de helft, is het niet eens tijd om een update te schrijven?

Daarnaast mis ik de spontane gesprekken en brainstormsessies met mijn medestudenten. Ik probeer wel zoveel mogelijk in een minor ruimte te werken, maar toch is het anders dan wanneer je echt deelneemt aan een minor. Ik merk dat er nu meer afstand is tussen de studenten die de minor wel echt volgen en dat is wel jammer. Er is wel een zogenaamde afstudeercommunity met ook een eigen ruimte, maar mijn ervaring is dat vrijwel niemand daar gebruik van maakt. Ik merk dat ik het lastig vind om heel veel alleen te werken. Het doen van een solo project vind ik heel fijn, maar ik mis gewoon echt het gevoel van een minor.

Mijn gezondheid

Zoals te lezen is in mijn laatste, niet perse afstudeer gerelateerde blogs, gaat het al een tijdje niet heel goed met mij qua gezondheid. De ellende begon al voor mijn stage afgelopen jaar en pas dit jaar na vele onderzoeken weet ik eindelijk wat er mis is en heb ik een diagnose. Ik heb dus Coeliakie, het hele verhaal kun je hier teruglezen, maar de diagnose heeft nogal een impact op mij gehad. Ik heb per direct mijn complete eetpatroon moeten aanpassen en volg een strikt glutenvrij dieet. Ik merk dat ik enorm snel afgeleid ben wanneer ik bezig ben met mijn project. Als ik ook maar het gevoel krijg dat ik zin in iets te eten heb dan zit ik zomaar ineens een halfuur tot een uur te Googlen naar recepten, wat mag ik wel/niet eten en ga zo maar door. Vooral in de eerste weken heb ik mij hier enorm door laten afleiden. Inmiddels heb ik het iets beter onder controle, maar ik dwaal nog steeds regelmatig af.

Ook ben ik voor mijn gevoel een stuk chaotischer dan voorheen. Dit merkte ik al een behoorlijke tijd en mijn internist zei dat Coeliakie helaas ook heel veel neurologische symptomen heeft en dat het nog wel even kan duren voor dit gaat afnemen. Dit verklaart dus waarom ik voor mijn gevoel minder overzicht heb, moeilijk dingen onthoud en soms onlogisch te werk ga. Om er voor te zorgen dat ik iets meer structuur krijg in hoe ik te werk ga heb ik een maandplanning tot en met juni uitgeprint en op mijn deur geplakt thuis. Hierop schrijf ik al mijn belangrijke afspraken zodat ik een goed overzicht heb van wat er in die maand gebeurd. Daarnaast houd ik ook alles bij in mijn Google Agenda, maar de planning op mijn deur geeft een makkelijk en snel algemeen overzicht en zorgt voor iets meer rust in mijn hoofd heb ik gemerkt.

Andere persoonlijke omstandigheden

Behalve dat het met mijn eigen gezondheid niet heel goed gaat/ging spelen er op persoonlijk gebied nog veel meer dingen. Zo besloot mijn moeder na 35 jaar huwelijk te willen scheiden van mijn vader en dit bracht de nodige ellende met zich mee. Ik ben een echt papa’s kindje en heb ik mijn vader nog nooit zo verdrietig gezien als toen mijn moeder dat nieuws verkondigde. Het was echt hartverscheurend. Gelukkig zijn we inmiddels een paar weken verder en lijkt mijn vader al weer iets meer op te knappen. En dat is wat vooral voor mij belangrijk is, dat het goed gaat met hem. Verder doet de scheiding mij niet zoveel, ik had al weinig contact met mijn moeder en dit is alleen maar minder geworden. De band met mijn vader is juist nog weer veel sterker geworden dan het al was en zolang het met hem goed gaat, ben ik tevreden.

Naast de scheiding van mijn ouders is er nog wat gaande in mijn persoonlijke omgeving, want ik heb ook nog steeds een conflict met mijn werkgever. Dit loopt al sinds augustus en de zaak schiet maar niet op.

Dus kortom en grofweg gezegd: ik heb fucking veel (bull)shit aan m’n kop. Ik probeer me er niet teveel door af te laten leiden, maar soms gebeurd het wel. Dan denk ik over alles na, probeer ik de dingen een beetje te relativeren en dan kan ik het weer even loslaten. Sowieso probeer ik de hele situatie met mijn werkgever een beetje naast mij neer te leggen, want de snelheid van de procedure ligt buiten mijn macht om. Ik kan mij er wel druk om maken, maar dat heeft simpelweg geen nut.

Ondanks de vele dingen die spelen in mijn leven merk ik wel dat het goed met mij gaat. Meestal heb ik rond januari ontzettend last van een winter dip, maar deze lijkt tot nu toe niet eens om het hoekje te gluren. Ik zit wat dat betreft heel goed in mijn vel.

Wat ik tot nu toe van het afstuderen vind

Tot nu toe vind ik het afstuderen pittig, maar ook heel leerzaam en leuk. Ik loop wel iets achter op mijn planning, maar voor mijn gevoel is het nog goed in te halen en ben ik ook goed op weg om het project wel tot een goed einde te brengen in april. Wel vind ik dat de duur van het afstuderen veel te kort is.  Ik heb een ontzettend leuk project, waarbij ik een bestaande winkel help met het opzetten van een eigen kledinglijn en het ontwikkelen van een contentmarketingstrategie, maar 20 weken is wel te kort om het echt goed te kunnen doorontwikkelen. Ik zie mijn project dan ook als een opstapje voor eventueel freelance werk na mijn afstuderen, zodat ik, mocht de eigenaar dit ook willen, het project kan blijven uitvoeren voor de winkel.

Vreemd genoeg had ik verwacht dat ik het afstuderen een blok aan mijn been zou vinden, maar tot nu toe valt het me allemaal heel erg mee. Voor mijn gevoel gaat het leukste gedeelte ook nu ongeveer gebeuren. De komende tijd ga ik namelijk concepten ontwikkelen en deze ook omzetten naar daadwerkelijke designs en producten. Er staat onder andere een shoot gepland waar ik zowel digitaal als analoog zal fotograferen en ben heel benieuwd naar het eindresultaat hiervan.

De komende weken

Ik zal de komende weken nog even flink gas moeten geven en knallen, maar hier heb ik heel veel zin in! Mijn project zal steeds meer vorm aan gaan nemen en dat is iets waar ik heel erg naar uit kijk. Het contact met mijn opdrachtgever is heel goed en ik word ook goed betrokken bij hoe het gaat in de winkel. Tijdens de opening van Culturele Hoofdstad LF2018 heb ik een middagje in de winkel gestaan om wat foto’s te schieten van de sfeer in de winkel en ondanks dat het niet een dag was het vaste publiek van de winkel op af kwam was het een geslaagde dag. Ik hoop tijdens mijn project nog meer van dit soort kleine evenementen te kunnen meemaken, zodat ik ze ook kan gebruiken tijdens de ontwikkeling van mijn contentmarketingstrategie.

Hardwerk Fogeltje

Verder zal ik mijn bezig gaan houden met de statistieken van de winkel. Dit is het laatste onderdeel van mijn onderzoek en ik zal vooral gaan kijken naar wie het publiek is en wat zij graag zouden willen zien. Daarna breekt de echte conceptfase aan en hoop ik de wensen van het publiek zo goed mogelijk te kunnen vertalen naar de content rondom de kledinglijn.

Zo, het was een hoop tekst, maar ik hoop dat je nu een goede indruk hebt gekregen van hoe het tot nu toe gaat met afstuderen. Zo niet, laat dan gerust een comment achter met al je vragen!

♥ – Tini