afstuderen, tini groen

“Maar wat ga je na je afstuderen doen?” | Deel 2

In mijn vorige afstudeer blog schreef ik over het begin van dit semester en de vreselijke vraag die mij gesteld werd: “Wat ga je na je afstuderen doen?”. Ik haatte deze vraag altijd tot op het bot, want ik er had er eigenlijk nooit echt een duidelijk antwoord op. Tot nu. 

Er ging ineens een lichtje branden tijdens het gesprek met mijn mentor. Ik had uit paniek gezegd dat ik wel voor een groot online retail bedrijf als Wehkamp wilde werken als content creator en om de productfotografie te verzorgen, maar eigenlijk is dat dikke bullshit.

Ik wil helemaal niet werken voor een groot bedrijf, dat alles al voor elkaar heeft. Nee, ik wil juist werken voor de kleinere bedrijfjes. Voor de ondernemers die echt een toffe winkel hebben, met unieke kleding en producten. Voor de mensen die nog niet zo goed zijn in het maken van de perfecte foto. En voor de mensen die 0,0 verstand hebben van het online uitbreiden van je bedrijf. Juist dat soort mensen wil ik graag helpen.

Een nieuw project

En dus ging ik in Leeuwarden op zoek naar een kleine ondernemer die wel wat hulp zou kunnen gebruiken op dit gebied. Eigenlijk ging ik niet eens zozeer op zoek, want ik had al een heel specifieke winkel in mijn gedachten. Namelijk een industriële woonwinkel* welke sinds kort ook kleding verkoopt. Vol goede moed ging ik langs voor een gesprek en de uitkomst van dat gesprek was heel positief. De eigenaar was heel enthousiast over mijn ideeën en vond het tof dat ik mijn project voor zijn wilde wilde uitvoeren. 

Het drama van het onderzoek

Voordat ik kon beginnen met alle leuke dingen, zoals het maken van foto’s en dergelijke, moest ik eerst een onderzoek doen dat bij het onderwerp van mij project past. Bij mijn opleiding is het namelijk niet zo dat je voor je afstuderen een scriptie moet schrijven, maar in plaats daarvan doe je gedurende je hele opleiding een aantal kleinere onderzoeken waaruit je conclusies haalt die je weer tijdens de praktische kant van je project kunt toepassen. 

Het onderzoek wat je doet, moet passen bij het onderwerp van je project. Mijn project gaat over content marketing en dus ging mijn onderzoek ook over content marketing. Ik vond het alleen nogal lastig om het onderzoek uit te voeren. Het is niet zo dat ik het schrijven van een onderzoek niet leuk vind, want je kunt het zelf best leuk maken, maar het is meer dat ik de druk die ik op mij had voor het op tijd afronden van het onderzoek niet fijn vond. En dus had ik een beetje heel erg last van uitstel gedrag. 

Ik werkte wel met regelmaat aan mijn onderzoek, maar het ging allemaal niet zo snel als ik wilde, omdat ik op de één of andere manier mijn hoofd er niet toe kon zetten. 

Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met het doen van steeds een klein beetje onderzoek en besloot ik dat ik gewoon aan de slag wilde met de praktische kant van mijn project. Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor content marketing, dus ik wist in grote lijnen toch wel wat ik moest doen. En dus ging ik lekker aan de slag met de leukere dingen, zoals het maken van product foto’s, terwijl het onderzoek maar bleef liggen. 

Het assessment

Op een gegeven moment was het al tijd voor het tussentijdse assessment**, tenminste voor mijn studiegenoten. Voor mij was het tijd voor het eindassessment, want ik hoefde nog maar 12 studiepunten te halen en daarna kon ik gaan afstuderen. 

Ik had voor het assessment al besloten om het assessment in te gaan met het idee dat ik alleen punten zou halen voor de praktische onderdelen en dat ik dan maar 10 weken later met afstuderen zou beginnen. Ik had namelijk mijn onderzoek nog steeds niet af en was ook niet van plan het voor het assessment nog af te krijgen. Echter kreeg het assessment een heel andere wending dan ik verwacht had.

Het deel van het onderzoek dat ik wel af had, had ik namelijk wel gewoon meegestuurd met alle documentatie voor de docenten, zodat ze in ieder geval konden zien dat ik er wel mee bezig was geweest. Tijdens het assessment kreeg ik van mijn docenten op mijn donder waarom ik het onderzoek niet gewoon af had gemaakt. Want wat bleek nu, ik had het al zo goed als af. Nog één of twee onderdelen en dan was het gewoon af geweest.

Ik gaf aan dat ik waarschijnlijk veel te moeilijk had nagedacht en de docenten beaamden dat. Er werd tijdens het assessment afgesproken dat ik nog een weekend de tijd kreeg om het af te ronden en daarna moest het af zijn en kon ik door naar het afstudeer traject.

Overdonderd

Ik was een beetje overdonderd door dit besluit, want ik was er vanuit gegaan dat ik nog 10 weken in de minor zou blijven en dan rustig mijn onderzoek kon afmaken. In plaats daarvan moest ik nu het onderzoek binnen drie dagen afronden. Tegelijkertijd was ik wel blij, want nu instromen met afstuderen zou wel betekenen dat ik eerder klaar ben met mijn opleiding en gewoon lekker fulltime kan werken.

En dus heb ik afgelopen weekend alles op alles gezet om mijn onderzoek af te ronden en het vandaag ingeleverd. Helaas was het nog net niet goed genoeg en moest ik vandaag nog een paar laatste aanpassingen doen, maar zojuist heb ik te horen gekregen dat mijn onderzoek is goed gekeurd. 

En dat betekend dat ik mag afstuderen!!

Ik kan het zelf bijna niet geloven en ergens ben ik bang dat ik er ook nog niet helemaal klaar voor ben, maar mijn docenten zeiden dat ik er zeker weten klaar voor ben en de komende 20 weken gewoon keihard moet knallen.  Immers ik kan nu antwoord geven op de vraag “Wat ga je na je afstuderen doen?”.  

Na mijn afstuderen ga ik werken als content marketeer. Dat is mijn doel en daar ga ik tijdens mijn afstudeerproject keihard voor werken. 

Tot zover deze afstudeer update. Deze week krijg ik nog meer uitleg over hoe nu verder en uiteraard zal ik proberen zo nu en dan een update te plaatsen. Wel kan ik mij voorstellen dat deze blogs misschien wat onduidelijk zijn, omdat je de structuur van de opleiding niet kent. Dus mocht je vragen hebben, laat ze vooral achter in de comments en dan zal ik mijn best doen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden 🙂 

♥ – Tini


* In verband met privacy van de winkel heb ik besloten om de naam van de winkel niet openbaar te maken.
** Een assessment is eigenlijk een soort toetsmoment. De meeste opleidingen hebben tentamens, maar omdat mijn opleiding weinig theorie heeft worden wij getoetst door middel van een assessment. Je verteld dan aan twee of drie docenten aan wat voor project je hebt gewerkt, wat je graag wilde leren en bereiken en of je dat dan ook geleerd en bereikt hebt en op welke wijze.