afstuderen, richtingen,

“Maar wat ga je na je afstuderen doen?”

Poeh, alleen al als ik er aan denk krijg ik een opgejaagd gevoel. Afstuderen. Het had eigenlijk afgelopen juni al moeten gebeuren, maar iets met geen stage en studievertraging en zo.. Die stage heb ik uiteindelijk gevonden en gehaald, maar de studievertraging heb ik helaas nog steeds. Ik moet namelijk nog 12 EC halen voordat ik überhaupt echt aan afstuderen mag beginnen in (hopelijk) november.

Het laatste-lootjes traject

Dit jaar kwam mijn opleiding met het geniale idee om het laatste-loodjes traject te vervangen voor mini-minors. Het laatste-loodjes traject was altijd voor studenten die nog maar 12 credits of minder moesten halen. Dit konden zij doen door middel van eigen projecten of iets in die richting. Jarenlange ervaring leerde echter dat sommige de meeste studenten veel te lang deden over die laatste credits. En dus werd dit jaar de mini-minor in het leven geroepen. In plaats van de laatste credits op eigen houtje te halen, volg je nu een half semester lang een minor. Ik ben één van de gelukkigen die in zo’n mini-minor beland is.

De mini-minor

Harstikke leuk hoor, die mini-minor. In het begin dacht ik zelfs ‘Wat een top idee!’  Totdat ik de eerste dag de minor Concepting binnen kwam lopen en bleek dat de docenten eigenlijk geen idee hadden van die zogenaamde mini-minor. En naar mijn weten was (en ben) ik de enige die dus zo’n traject volgt binnen de minor Concepting. Fan-fucking-tastisch. 

Ik had eigenlijk verwacht dat er een aangepaste planning zou zijn, speciaal voor diegenen die nog zijn laatste puntjes bij elkaar moeten sprokkelen. Je weet wel, zo’n schop-onder-je-reet-en-doorwerken-nu planning, maar nee hoor, je draait eigenlijk gewoon volledig mee met de mensen die wel een heel semester volgen. Oftewel op dezelfde snelheid. Zou in principe geen probleem moeten zijn, omdat je nog minder dan de helft van de credits moet halen als zij in een heel semester moeten. Maar toch lijkt het in mijn ogen allemaal niet zo handig.  Of beter gezegd, voor mijn gevoel gaat het zo simpelweg niet opschieten. 

Misschien heb ik het wel mis?

Zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als dat zo is. Misschien werkt dit wel heel goed. Gewoon lekker op hetzelfde tempo als iedereen meewerken, halverwege het semester een assessment rocken en klaar! Op naar het afstudeer traject. Maar we zijn nu bijna drie weken verder en het voelt alsof ik nog geen stap verder ben gekomen..

Project Beyond Ableness

Het zit zeg maar zo. Het doel van dit semester is dat je een Project Beyond Ableness (PBA) opzet. Een project wat onhaalbaar is, maar wel iets wat je ontzettend graag zou willen bereiken. Zo zijn er mensen die een project hebben bedacht om tattoo artist te worden of iemand die oude ambachten wil terugbrengen in de wereld. Best toffe projecten en redelijk buiten bereik. Een tattoo artist word je namelijk niet zomaar en ook een oude ambacht breng je niet zo één twee drie terug de wereld in.

Ook ik moest een PBA bedenken en ik had twee ideeën. Of een winkel helpen met hun social media/webshop door professionele productfoto’s voor en met ze te maken. Of een eigen boek uitbrengen. En dan gericht op fotografie.

Ik koos uiteindelijk voor het tweede. Dat leek bij iets geschikter voor het project, omdat het uitbrengen van een boek nou niet bepaald makkelijk is. Een winkel vinden en productfoto’s maken daarentegen was wel vrij haalbaar. En dus ging ik aan de slag met het thema wat ik voor mijn uit te brengen boek wilde hebben.

“Maar wat ga je na je afstuderen doen?”

Als thema voor mijn boek had ik special effect make-up als uitgangspunt. Dit thema leek mij ontzettend leuk om te doen. Niet alleen, omdat ik dan zelf lekker kon experimenteren met het onderwerp, maar ook, omdat ik dan eindelijk eens heel erg unieke portretten kon maken. Daarnaast wordt er halverwege het semester een mini expositie gehouden waarin je je werk moet exposeren, dit valt op 30/31 oktober. Super goede timing dus!

Anyway, ik was lekker bezig met onderzoek doen naar mijn onderwerp, toen mijn mentor ineens naar mij toe kwam met de vraag: ‘Maar wat ga je na je afstuderen doen?’  Echt, lieve mensen, als ik ergens een hekel aan heb, is het wel de vraag wat je gaat doen na je afstuderen. Hoe moet ik dat nu weten? Ik vind zoveel dingen leuk en ik kan met mijn diploma en ervaring straks zoveel kanten op.. 

Een beetje uit paniek antwoordde ik dat ik later wel bij een groot online retail bedrijf zou willen werken als productfotograaf en content creator. Bij Wehkamp bijvoorbeeld. Eerlijk, dat lijkt mij super leuk, maar wat ik daarna als reactie kreeg had ik niet verwacht. 

Begin maar overnieuw

Mijn mentor vond namelijk dat ik mijn project dan daar op moest richten, aangezien Wehkamp mijn einddoel zou zijn. Een boek uitbrengen vond ie een fantastisch idee, maar niet passend bij dit punt in mijn leven. Plus, hoeveel zou ik daadwerkelijk aan dat zogenaamde boek hebben na mijn afstuderen? En hoe groot is de kans dat ik na mijn afstuderen ooit nog heel veel ga doen met special effect fotografie? Tja, daar had die best wel een punt.. En dus na een kleine discussie over dat ik het er niet mee eens was, legde ik mij neer bij zijn advies en gooide ik mijn project idee om een tof boek te maken weg om vervolgens compleet overnieuw te beginnen. 

En nu heb ik dus niets

Het is bizar hoeveel één kleine vraag van invloed kan zijn op je hele functioneren. Ik haat het echt als mensen vragen wat ik ga doen na mijn afstuderen. Maar voor het eerst sinds de 4,5 jaar dat ik deze opleiding volg, heb ik misschien een antwoord hierop. 

Maar meer hierover in een volgende blog 😉 

♥ – Tini