Kraantje Pappie, Oosterpoort Groningen, fotografie, Tini Groen, concertfotografie

Kraantje Pappie Crane III releaseparty | FOTOGRAFIE

Na maanden wachten was vorige week vrijdag (18 november) eindelijk de dag aangebroken dat ik mijn favoriete Nederlandse artiest mocht fotograferen, namelijk: Kraantje Pappie! Ook wel bekend als Alex van der Zouwen. 😉 

Ongeveer een maand geleden schreef ik al een artikel over hem naar aanleiding van een vraag in mijn Answer a Day rubriek en dat heeft Alex zelf ook gelezen. Hij tweette naar mij dat ik even zijn management moest mailen, dus zo gezegd zo gedaan! En zo kreeg ik het voor elkaar om een pers pas te regelen om foto’s te kunnen maken van zijn Crane III release show. En natuurlijk wil ik deze foto’s heel graag met jullie delen. Niet alleen, omdat ik zo fan ben van Kraantje Pappie, maar ook omdat het fotograferen van zijn show mij echt weer even een flinke boost heeft gegeven.

Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografieOnzekerheid

De laatste tijd ben ik namelijk alles behalve tevreden over mijn fotografie. Het lijkt alsof ik mijn draai niet kan vinden, ondanks dat ik volop aan het experimenteren en leren ben. Jullie mogen ook best weten dat mij dat enorm onzeker heeft gemaakt, niet wetende wat ik nou aan moest met mijn fotografie. Sterker nog, ik werd er nogal neerslachtig van. En zelfs m’n semi-overwonnen faalangst kwam weer even om het hoekje loeren.. Iets waar ik niet bepaald blij mee was zoals je je kunt voorstellen.

Maar vorige week vrijdagavond, voor het eerst sinds maanden, vond ik heel even mijn flow  terug. En ik besefte me heel goed waarom ik ineens die flow terug vond. Voor het eerst sinds een jaar deed ik namelijk iets wat altijd al mijn favoriete tak van fotografie is geweest, namelijk concertfotografie.

Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografieConcertfotografie

Concertfotografie is waar het (vreemd genoeg) allemaal is begonnen voor mij. Het is heel moeilijk om een goede, scherpe foto te maken tijdens een show en dat is precies wat mij juist zo aantrekt. De uitdaging van het schieten van een goed plaatje terwijl de omstandigheden qua licht echt minimaal zijn. Het is dus iedere show/evenement weer een uitdaging en afwachten of de foto’s uiteindelijk ook scherp zijn op een groter scherm dan het schermpje van je camera.

Het afgelopen jaar had ik eigenlijk nog geen concerten gefotografeerd. Ja.. Ik heb een poging gedaan in Neushoorn, het nieuwe grote poppodium/school/café/theater/whatever van Leeuwarden. Maar de licht omstandigheden in de kleine zaal waren zo bizar slecht dat ik na vijf minuten mijn camera al weer in mijn tas had en ik uiteindelijke teleurgesteld in mezelf naar huis ben gegaan. Sinds die avond heb ik eigenlijk niet weer een poging gedaan om een concert te fotograferen, tot vorige week vrijdag.

Crane III release show

De release show van Kraantje Pappie zijn derde album, Crane III, vond plaats in de kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. En ik moet heel eerlijk toegeven toen ik ‘kleine zaal’ las, ik wel een beetje bang was dat het licht net zo slecht zou zijn als in de kleine zaal van Neushoorn. Ik was echter nog nooit in De Oosterpoort geweest en had dus geen idee dat deze zogenaamde “kleine” zaal ongeveer tien keer zo groot is als de kleine zaal van Neushoorn.

Door vertragingen met de trein (goh hoe zou het ook anders hé Arriva?)  was ik vrij laat bij de show en had het ik voorprogramma helaas al gemist. Doordat ik laat was, werd ik al wat zenuwachtiger om te fotograferen, omdat ik niet warm kon draaien tijdens het voorprogramma. Normaal gesproken is het voorprogramma namelijk ideaal om alvast te kijken hoe het licht is en welke instellingen ik het beste kan gebruiken om hierop in te spelen. Maar gelukkig was het licht echt meer dan prima en kreeg ik toen ik de zaal binnenliep meteen een soort gevoel over mij heen van: “Dit kan ik wel!” En dat was een gevoel dat ik al heel lang niet gevoeld had en mij dus een enorme boost gaf. Binnen vijf minuten had ik een beetje door hoe er met het licht gespeeld werd en dus kon ik er vrij snel op inspelen.

Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie

Ik heb ontzettend genoten van de show! En ondanks dat ik laat was en waarschijnlijk de eerste twee nummers van Kraantje al gemist had, kwamen toch mijn favorieten nog voorbij en daar was ik mega blij mee! Dus tijdens het fotograferen door stond ik lekker mee te bléren met alle nummers. En het blijft echt iedere keer weer een heerlijk gevoel als je het publiek naar je ziet kijken op zo’n manier van: “Wtf, de fotograaf kent de liedjes?!” Tja, niet iedere fotograaf komt puur alleen voor de foto’s 😉

Tussen het lezen doorheb je al wat toffe shots kunnen bewonderen, maar hier zijn er nog een aantal van deze geweldige avond! 🙂

Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie

En tot slot mijn persoonlijke favoriete foto van de avond:

Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografieDe uitdrukking op het gezicht van Alex vind ik hier simpelweg gewoon prachtig. Er zit zo ontzettend veel emotie in zijn blik. Een blik vol trots, dankbaarheid en wie weet wat er nog wel meer door zijn hoofd heen is gegaan op dat moment. Ik vind het in ieder geval heel tof dat ik deze blik vast heb weten te leggen. 🙂

Na de show

Na de show nam Alex nog ruim de tijd om met al zijn fans op de foto te gaan en ik heb hem zelf ook nog even kunnen spreken. Wat ik heel bizar vond, is dat hij mij gewoon herkende! Toen ik naar hem toe liep zei hij meteen dat hij het tof vond om mij eindelijk te ontmoeten. Nou, ik had het niet meer hoor! Tijdens de show had ik al een paar keer het gevoel dat hij mij herkende, omdat we oogcontact hadden en hij toen naar mij had gezwaaid, maar ja, weetje, dat denken we toch allemaal als we bij een concert zijn en de artiest je aankijkt? Maar meestal is de werkelijkheid dat het gewoon je fantasie was dat de artiest je serieus heeft gezien. Maar goed, hij herkende mij dus serieus en we hebben nog heel kort even gesproken en natuurlijk een foto gemaakt. En ik geef gewoon het slechte licht en de zenuwen de schuld dat ik er op deze foto uit zie als een vijftienjarige. In werkelijkheid ben ik echt vijfentwintig hoor mensen.

Kraantje Pappie, Crane III Release show, fotografie, concertfotografie

Besef momentje

Toen ik thuis kwam na de show had ik echt een klein besef momentje van hoe bijzonder deze avond eigenlijk geweest is voor mij. Ik heb mij wekenlang onzeker gevoeld over mijn werk en één show heeft die onzekerheid flink kunnen terugdringen. Dat is toch best bijzonder.

Misschien is concertfotografie gewoon mijn ding en moet ik mijzelf juist hierin verder ontwikkelen in plaats van mijzelf te dwingen meer commerciële fotografie te doen, alleen maar omdat dit zogenaamd beter zou zijn voor de markt en dus voor mijn (financiële) toekomst.  Wat misschien beter is voor de markt, is misschien niet de beste keuze voor mijzelf.  En uiteindelijk gaat het toch echt om mijn eigen geluk. En geloof mij, die avond was ik echt even extreem gelukkig!

En ondanks dat misschien niet alle foto’s die hier tussen zitten perfect zijn, ben ik zelf wel enorm trots op het eindresultaat 🙂 En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst, dat ik er zelf trots op ben!

Wat vinden jullie van de foto’s? 

♥ – Tini