proefpersoon

Geld verdienen als medisch proefpersoon | Deel 2

Twee weken geleden schreef ik in deel 1 dat ik heb meegedaan aan een proefpersonen onderzoek. Ik schreef toen over wat er aan vooraf gaat voordat je mee mag doen aan een onderzoek. Vandaag vertel ik je wat meer over het precieze onderzoek waar ik aan deelnam en over de opname in de kliniek. 

Het onderzoek

Het onderzoek waarvoor ik mij had aangemeld duurde van 24 juli tot en met 4 augustus. Waarvan vier dagen opname en zes korte bezoeken. Een kort bezoek houdt in dat je alleen even terug hoef te komen om bloed te laten prikken. De rest van de dag heb je dus voor jezelf en hoef je niet in de kliniek te verblijven. Het onderzoek ging over een nieuw middel tegen schimmelinfecties. Er is mij uitgelegd dat dit middel wordt ontwikkeld voor onder andere COPD en kanker patiënten. Overal in de lucht bevinden zich namelijk schimmels en bacteriën. Gezonde mensen merken hier niets van en het is ook niet gevaarlijk, maar mensen met bijvoorbeeld COPD of kanker zijn hooggevoelig voor schimmels en dus ontwikkelen ze nu dit middel, zodat ook deze mensen er minder of geen last meer van zullen hebben.

Dag 1 – De opname

Er zijn twee klinieken waar je tijdens het onderzoek kunt verblijven. De ene kliniek zit in het Martini Ziekenhuis Groningen(voorheen Kliniek Zuidlaren) en de andere kliniek zit in het Universitair Medisch Centrum Groningen(UMCG). Mijn onderzoek vond plaats in de kliniek van het UMCG. Op woensdag 24 juli om 14:00u moest ik mij melden. Bij binnenkomst word je meteen naar de kamer gebracht waar je tijdens je gehele opname verblijft. Ik deelde mijn kamer samen met één ander meisje, dus dat was heel relaxt.

Op de kamer werd meteen mijn tas gecontroleerd op verboden spullen. Per onderzoek verschilt het wat er onder verboden spullen valt, maar in mijn geval ging het om medicijnen (zoals paracetamol) en etenswaren. Tijdens het onderzoek waar ik aan deelnam mocht er namelijk absoluut niet op eigen initiatief gegeten worden. Ook mocht ik bepaalde etenswaren zoals chocolade of maanzaad niet eten. En ik mocht ook geen cafeïne houdende dranken drinken. En  dat vond ik nog best lastig, want ik dronk toen nog echt heel erg veel Pepsi Cola.

Na de tas controle kreeg ik een polsbandje. Deze moest ik het gehele verblijf om houden, zodat ze tijdens het afnemen van mijn bloed en inleveren van urine meteen kunnen registreren van wie het is.  Dit mocht ik dan ook meteen nadat ik het polsbandje kreeg gaan doen. Want voor het onderzoek echt begint, controleren ze eerst nog of je clean bent etc.

Nadat ik mijn bloed en urine had ingeleverd mocht ik samen met de rest van de groep gaan lunchen. We waren toen al zo’n uur verder inmiddels, dus ik had flink honger. Er was gelukkig meer dan genoeg keuze qua eten, wat heel erg fijn was. Het enige nadeel was dat er alleen fruit was waar ik allergisch voor ben. Voorafgaand het onderzoek heb ik nog aangegeven alleen bananen, druiven en meloen te kunnen eten, maar toch waren er alleen appels, kiwi’s en peren. En dat zijn nu precies de fruitsoorten waar ik het meest allergisch voor ben. Wel waren er ook sinaasappels en mandarijnen, maar die lust ik dan net weer niet. Beetje pech dus!

Tijdens de lunch kregen we nogmaals uitleg over het onderzoek zelf en er werd ook uitgelegd dat niet iedereen die nu aanwezig was deel zou nemen aan het onderzoek. Per onderzoek hebben ze maar een X aantal mensen nodig, maar ze nodigen de eerste dag altijd twee extra personen uit die reserve staan voor het geval er nog mensen uitvallen. Er vallen dus altijd nog minimaal twee personen af. Na de lunch werd er niet zoveel meer van ons verwacht en was het wachten op de resultaten van de eerste bloedafname en het avondeten.

De tijd ging eigenlijk best wel snel en voor ik het wist zat ik al weer gezellig met de groep aan het avondeten. Het eten is goed geregeld in de kliniek en je kunt aangeven of je eventuele dieetwensen hebt. Zo was er één persoon die graag vegetarisch wilde eten en hier werd gewoon rekening mee gehouden. Na het avondeten kregen we te horen dat er één proefpersoon was afgekeurd en dat de andere reserve nooit was komen opdagen. Dit betekende dus dat de reserve proefpersonen allebei afgevallen waren. In totaal bleven we nog met z’n zessen over, vijf meiden en één jongen.

Omdat er al bekend was dat wij alle zes definitief zouden meedoen aan het onderzoek, werden na het avondeten onze canules alvast ingebracht. Een canule is een holle buis die wordt ingebracht in het lichaam. Door middel van een canule kan er makkelijk bloed worden afgetapt en dit zorgt er dus voor dat ze je niet iedere dag in je elleboog hoeven te prikken. Daarnaast kunnen ze ook het infuus met het medicijn er aan koppelen. In totaal kregen we allemaal twee canules. Één links voor het infuus van de volgende dag en één rechts voor de bloedafname. Nadat de canules waren ingebracht hadden we eigenlijk niets meer te doen en ben ik gewoon wat series gaan kijken en daarna gaan slapen.

Dag 2 – Wellbeing,  Vital signs en strak schema

De tweede dag werd ik ’s ochtends om 06:30u gewekt om gelijk naar de wc te gaan en urine in te leveren. Vanaf deze dag ging echt alles op tijd, van bloedprikken, tot urine inleveren tot aan eten. Echt alles ging op de seconde precies. Om ons een beetje een overzicht van de dagen en tijden te geven kregen wij een schema waarop precies stond wat wanneer zou worden gedaan. Dit was heel erg fijn om te weten, want dan wist je een beetje waar je aan toe was.

Om 07.10u werden mijn canules gecontroleerd, om te kijken of ze goed zaten. Vervolgens kwam er iemand langs voor de ‘wellbeing’. De wellbeing werd een paar keer per dag afgenomen, om bij te houden hoe het met je gaat. Het enige wat je hoeft te laten weten is hoe je je voelt en of je ook ergens last van hebt. Echt alles van hoofdpijn tot aan een vervelende kriebel op je hoofd moet je doorgeven tijdens de wellbeing. Elke detail wordt geregistreerd om zo te kijken of je ook ergens last van krijgt dankzij het medicijn. Nu had ik het medicijn nog niet gehad, dus ik had (nog) nergens last van.

Tien minuten later, om 07.20 werden mijn ‘vital signs’ opgenomen. Vital signs houdt in dat ze je bloeddruk. pols, ademhalingsfrequentie en temperatuur meten. Ook dit werd allemaal nauwkeurig bijgehouden en om de zoveel tijd herhaalt.

Nog weer tien minuten later om 07.30 werd er bloed afgenomen. Dit was de laatste keer voordat het infuus met het medicijn toegediend zou worden.

Medicijn via infuus

Om precies 10.00u werd bij mij het infuus met het medicijn aangesloten op mijn canule. Vanaf dat moment moest ik mij heel rustig houden en acht uur lang blijven liggen. De rest van de dag zou bestaan uit vele vital signs controles, ECG’s(hartfilmpje) en bloedafnames.

Om 13.00u was mijn infuus klaar en werd ik weer losgekoppeld. Tot 14.00u werden er nog een aantal bloedafnames gedaan en daarna mocht ik eindelijk eten. Ik mocht die dag geen ontbijt, dus je kunt je voorstellen dat ik behoorlijk hongerig was. Omdat ik niet mocht lopen en dergelijke kreeg ik mijn lunch op bed. Wat echt super onhandig was, omdat ze niet echt zo’n tafeltje voor op bed hadden, maar ik was allang blij dat ik eindelijk kon eten.

Verloop van de dag

De rest van de dag  bestond eigenlijk uit stilliggen, bloedafnames, ECG’s, vital signs controles en dat was het wel zo’n beetje. Het was vooral heel erg uitkijken naar de eetmomenten. Waarom dat zo was weet ik eigenlijk niet. Het is niet zo dat we weinig te eten kregen, maar het was denk ik vooral het idee dat je niet kunt eten wanneer je zelf wilt.

Dag 3 – Nachtelijke bezoekjes en herhalingen

De nacht van dag 2 op dag 3 was het meest zwaar. Ik werd om 02:00u gewekt voor een bloedafname en om 04:00u nogmaals voor een bloedafname en ook urine. Vervolgens moest ik mij om 08.00u weer melden voor urine. Ik schoot gelijk in de stress, want mijn blaas was echt compleet leeg. Maar gelukkig maakte het voor deze tijd niet zoveel uit als het niet lukte.

Naar de toilet gaan was sowieso een beetje een ding. Je moest namelijk speciaal om de sleutel vragen, omdat de toilet op slot zat. Dit om te voorkomen dat je stiekem naar de toilet zou gaan. Of dat je zou vergeten je urine in te leveren. Je moet je voorstellen dat je voor het eerst naar de wc gaat daar en vervolgens dit ziet:

Heel raar dus! Ook als je wilde douchen moest je eerst naar de wc, omdat ze zeker wilden zijn dat je blaas leeg was. Voor het geval je onder de douche zou plassen.. Zo awkward allemaal, haha!

Maar goed, de rest van de derde dag bestond voornamelijk weer uit bloedafnames, urine inleveren, ECG’s, vital signs en well being controles. En natuurlijk de eet momentjes. Gelukkig mocht ik deze dag wel gewoon dingen ondernemen. Er was genoeg te doen daar en ik heb met de rest van de groep een potje monopoly gespeeld. En later op de dag hebben we ook nog met z’n allen even getafeltennist.

Ook was ik heel blij dat deze dag mijn canules eruit mochten. Mijn linker canule waar het infuus aangekoppeld was had ik geen last van. Maar de rechter canule waar ze steeds bloed aftapten wilde steeds niet lopen. Hierdoor moesten ze constant er aan duwen en trekken totdat het wel ging lopen. Dit zorgde voor aardig wat irritatie en lichte pijn in mijn rechter arm. Ook slapen was heel vervelend, omdat er dan een dikke dot met watjes en een gaasje overheen gelegd werd. Zag er heel dramatisch uit en zo voelde het ook. Dus ik was echt opgelucht toen de canules eruit mochten. De rest van het onderzoek hebben ze gewoon bloed via mijn elleboog geprikt. En ondanks dat dat misschien ook geen pretje is, vond ik dat toch een stuk fijner!

Dag 4 – Ontslag

De laatste dag van de opname verliep eigenlijk heel snel. Het was een kwestie van bloed laten afnemen, urine inleveren, nog een laatste keer een wellbeing check en een laatste keer ontbijten. Daarna mochten we al naar huis, dus het viel heel erg mee allemaal. Ik geloof dat ik uiteindelijk rond een uur of 13.00 al weer thuis in Leeuwarden was.

Laatste deel

Zo! Het was weer een flinke lap tekst en ik hoop dat ik alles zo duidelijk mogelijk heb kunnen uitleggen. Mocht je toch nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, laat dan gerust een berichtje achter! Er is heel veel gebeurd in die paar dagen dat ik daar was, dus soms vond ik het vrij lastig om het allemaal goed onder woorden te brengen.

Er zal nog één deel online komen en in dat laatste deel zal ik nog even kort toelichten wat er tijdens de terugkomdagen gebeurd is en hoe de nakeuring is verlopen. Ook zal ik uiteraard mijn ongezouten mening geven over ik dit hele avontuur heb ervaren.

Stay tuned! 

 ♥ – Tini