proefpersoon

Geld verdienen als medisch proefpersoon | Deel 1

Je ziet ze regelmatig voorbij komen, advertenties met als kop: “Proefpersoon gezocht”. Al jaren vraag ik mij af hoe het zou zijn om deel te nemen aan zo’n onderzoek. En nu heb ik eindelijk een antwoord op deze vraag. Ongeveer drie weken geleden deed ik namelijk mee aan een proefpersonen onderzoek. 

Aanmelden

Voordat ik mee kon doen aan een onderzoek, heb ik mij eerst aangemeld als proefpersoon. Dit kan via verschillende instanties, maar ik koos voor PRAH Health Sciences. Naar mijn idee hadden zij de meeste keuze, plus hun website was het meest duidelijk. Nadat ik mij had aangemeld heb ik nog een aantal maanden alle onderzoeken en data van de onderzoeken in de gaten gehouden. Ik wilde mij niet zomaar voor iets opgeven, maar vlak voor de zomervakantie kwam er een onderzoek op de website die mij wel aansprak.

Omdat ik mij al had aangemeld als proefpersoon, kon ik meteen aangeven dat ik graag aan mijn gekozen onderzoek wilde deelnemen. Je kunt na je aanmelding twee dingen doen. Of je wacht een paar dagen/weken om te horen of je voor een voor-keuring mag komen, of je belt meteen om een afspraak voor de voor-keuring te maken. Ik koos zelf voor optie twee, omdat ik gewoon wilde weten waar ik aan toe was.

Voor-keuring

Voor iedere medisch onderzoek moet je gekeurd worden. Dit wordt uiterlijk 21 dagen voorafgaand het medisch onderzoek gedaan. Er wordt dan gekeken of je geschikt bent voor het onderzoek. Mijn voor-keuring vond plaats op 30 juni. Ik moest hiervoor naar Zuidlaren waar toen nog een kliniek gevestigd was. Het verschilt per onderzoek wat ze allemaal controleren, maar voor iedere keuring moet je in ieder geval nuchter zijn.

Bij mijn voor-keuring werd er bloed afgenomen, werd ik gewogen, opgemeten en er werd een hartfilmpje gemaakt. Ook luisterde een arts naar mijn hart en longen. Daarnaast hadden ze ook urine nodig, alleen dit waren ze mij vergeten te vertellen. Direct nadat ik mij namelijk voor mijn keuring gemeld had bij de balie, kreeg ik een potje in mijn handen geduwd waar ik in moest plassen. Had ik dit van te voren geweten, dan was ik voorafgaand thuis niet nog naar de toilet gegaan. Ik kan namelijk heel slecht op vreemde plekken (en dan ook nog eens op commando) naar de toilet. Gelukkig lukte het vlak voordat ik klaar was met alle andere onderdelen en kon ik het alsnog inleveren. Maar het was wel even een awkward moment voor mijzelf.

Formulieren

Naast de lichamelijke onderzoekjes, kijken ze ook naar hoe je medische historie. Van te voren krijg je een vragenlijst opgestuurd die je helemaal moet invullen. Dit zijn vragen over je afkomst, rookgedrag en drugsgebruik, tot aan doktersbezoekjes, operaties en je seksuele activiteiten. Sommige vragen vond ik echt moeilijk, omdat ze echt alles tot in detail willen weten, maar ik wist soms echt niet meer wanneer ik welke botbreuk gehad heb, haha! (Het zijn er best veel namelijk, oeps!)  Gelukkig vragen ze ook nog een medisch dossier met uitgebreide historie op bij je huisarts, dus uiteindelijk weten ze alsnog alles wel in detail, maar volgens mij willen ze dat je het zelf zo volledig mogelijk invult om zo te kijken of je wel eerlijk bent en niets verzwijgt.

De gehele lijst wordt tijdens de voor-keuring ook met je besproken door een arts. Wanneer antwoorden te onduidelijk zijn, kunnen ze namelijk even besproken worden, zodat er geen verwarringen ontstaan. Verder wordt er besproken aan wat voor onderzoek je deelneemt, wat je toegediend krijgt, eventuele eet- en drinkrestricties en of je op de hoogte bent van de eventuele risico’s die het onderzoek met zich mee kan brengen.

Alles wat er wordt besproken wordt gedocumenteerd en moet je je handtekening onder zetten. Dit is onder andere om te voorkomen dat als het mis gaat, dat je het bedrijf aanklaagt.

Uitslag

Na een paar dagen krijg je de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurd telefonisch. Bij mij waren er echter teveel witte bloedcellen of iets dergelijks in mijn urine, waardoor ik nog een keer voor een keuring moest op 18 juli. Gelukkig hoefde ik niet weer een complete voor-keuring, maar kon ik gewoon even snel urine inleveren en klaar. De volgende dag werd ik al gebeld dat alles toch goed was en dat ik mocht deelnemen aan het onderzoek!

Deel 2

Omdat het een heel avontuur geweest is en ik alles zo uitgebreid mogelijk wil uitleggen zonder dat het een ellendig lang artikel wordt, heb ik besloten dit artikel in tweeën te delen. In dit eerste deel heb ik jullie alles verteld over wat er aan vooraf gegaan is om te mogen deelnemen. En in het tweede deel zal ik vertellen over mijn ervaring tijdens de opname zelf en het algehele onderzoek. Mocht je vragen hebben over het worden van een proefpersoon of iets dergelijks, stel ze dan gerust in de comments 🙂

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om dit te lezen en ik ben heel benieuwd of jij je zou opgeven als proefpersoon? En waarom wel/niet? Let me know, ik ben erg benieuwd!

 ♥ – Tini