review, fotofabriek, fotoboek, fotografie

REVIEW | Fotoboek van Fotofabriek

Een tijdje geleden werd ik door Fotofabriek benaderd of ik het leuk zou vinden om een fotoboek te maken en deze voor hen te testen. Ik had toen net een ander fotoboek aangeboden gekregen, maar toch besloot ik het fotoboek te maken, omdat ik naast de leuke tussendoor kiekjes ook wat serieuzere foto’s had gemaakt in het halfjaar dat ik in Lissabon studeerde. En uiteraard wilde ik ook deze nog heel graag mooi afgedrukt hebben.

Dus vol enthousiasme heb ik de speciaal ontwikkelde software van Fotofabriek gedownload en ben ik aan de slag gegaan. En hier komt meteen al het eerste pluspuntje van Fotofabriek. Mocht je namelijk net als ik een grafisch vormgever zijn en het liefst volledige controle over je vormgeving hebben, dan heb je ook de mogelijkheid om je fotoboek te ontwerpen in InDesign! Echt ideaal! Een volgende keer ga ik hier zeker gebruik van maken, maar voor nu heb ik het simpel gehouden en uit gemakzucht de software gebruikt.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

De software werkt prima en heeft veel mogelijkheden. Je kunt kiezen uit sjablonen, of zelf je pagina’s vormgeven. Wat ik een handige functie vond, was je dat een foto op een pagina kon slepen en dat er dan een pop-up kwam, waarin je kon aangeven hoe je de afbeelding over de gehele pagina gevuld wilde hebben. Ook geeft de software aan waar de snijlijnen van de pagina zitten. Het enige minpuntje hieraan vond ik dat er bij de cover van het album wel heel erg veel van de foto kwijt raakt, omdat je de snijlijnen helemaal moet opvullen. Maar hier is een wel een goede reden voor, want het zorgt ervoor dat je geen wit randen op je cover krijgt.

Wanneer je klaar bent met het ontwerpen van je boek, klik je op ‘bestel product’ en word je boek geupload naar de website van Fotofabriek. Daarna wordt je automatisch doorgestuurd naar de website waar je onder andere een aantal keuzes kunt doorgeven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in plaats van een glossy cover, een matte cover te nemen en je zou ook bijvoorbeeld de barcode van Fotofabriek van je boek kunnen laten verwijderen. En wat ik persoonlijk erg tof vind, is dat je eventueel een kleinere versie van je fotoboek kunt bijbestellen.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Na mijn bestelling werd ik keurig per mail op de hoogte gehouden van het proces. Binnen vier dagen had ik het boek binnen, echt super! Het boek was in stevig karton ingepakt en paste gewoon door de brievenbus. Naast het stevige karton, was het boek ook nog eens in een beschermende laag plastic verpakt, zodat het niet kon beschadigen.

Bijgevoegd in het pakketje was een instructie met hoe je het beste voor je fotoboek kunt zorgen en een kwaliteitslabel, waarop te zien was waar het boek op is gecontroleerd en door wie.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Mijn boek heeft een A4 formaat en een standaard glossy cover. Persoonlijk ben ik niet zo fan van glossy covers, maar dat is een persoonlijke voorkeur. De kwaliteit van de cover is verder heel goed.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Ik heb een liggende coverfoto gekozen, die zowel de voor- als achterkant van het gehele boek bedekt. De kleuren zijn heel erg mooi natuurlijk en de binding ziet er netjes uit.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Zoals ik eerder noemde vond ik de snijlijnen van de coverfoto vrij ruim genomen. Dit is het resultaat wanneer je er voor kiest om ze netjes volledig te vullen met je foto. Je zou er dus wel voor kunnen kiezen om de snijlijnen niet helemaal te vullen, waardoor je deze omgeslagen rand niet hebt, maar dan neem je wel een risico. Wanneer je het niet volledig opvult kunt je dus namelijk wit randen op je cover krijgen. Persoonlijk vind ik deze uitvulling met omgeslagen randen juist erg mooi. Het is netjes afgewerkt en ziet er ook best leuk uit.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Je kunt uit twee soorten bindingen kiezen bij Fotofabriek. Een flat-lay binding en eens standaard binding. Ik koos voor de standaard binding en zoals je ziet, bollen de pagina’s iets op vanuit het midden. Achteraf had ik toch liever een flat-lay binding gekozen, omdat ik nu van mening ben dat deze foto dan iets beter tot zijn recht was gekomen. Gelukkig heb ik maar één foto die twee volledige pagina’s vult, dus wanneer ik nog eens een fotoboek maak, zal ik zeker voor de flat-lay optie kiezen. Verder ziet de binding er gewoon prima en stevig uit.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Ik ben positief verrast over de prachtige kleuren in het fotoboek. De kleuren komen goed tot hun recht en ik heb niet het idee dat er contrasten zijn toegevoegd. Het oogt heel natuurlijk. Zowel donker, als lichte kleuren komen goed tot hun recht.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Ook wanneer je het fotoboek van dichterbij bekijkt is de kwaliteit erg goed. De foto’s zijn (letterlijk 😉 ) haarscherp!

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Ook het verloop in kleur is erg mooi. Er zijn geen lelijke harde lijnen zichtbaar, de kleuren vloeien mooi in elkaar over. Dit vind ik een groot pluspunt, want als ik deze foto thuis had uitgeprint, weet ik zeker dat er lelijk lijnen ontstaan waren. Maar in het fotoboek ziet het er echt prachtig uit.

fotoboek review Fotofabriek a4 staand glossy cover 24 paginas

Eindoordeel
Ik ben zeer te spreken over het fotoboek van Fotofabriek. Vooral het feit dat je er voor kunt kiezen om eventueel je ontwerp in InDesign te maken vind ik een enorm pluspunt. De software werkt prima en de levering is snel. Fotofabriek is een tijdje geleden door AVROTROS Radar uitgeroepen tot de beste fotoboekenleverancier van Nederland en ik begrijp wel waarom.

Het enige minpuntje dat ik namelijk kan verzinnen is de grote snijruimte die gebruikt wordt voor de coverfoto. Je verliest zo een groot deel van de foto, waardoor ik uiteindelijk gekozen heb voor een andere cover dan degene die ik aanvankelijk in gedachte had. Maar als grafisch vormgever kan ik dit ook wel weer begrijpen, omdat snijlijnen soms nu eenmaal niet anders kunnen.

Mocht je nog eens een fotoboek willen laten afdrukken, dan kan ik Fotofabriek zeker aanraden. Ze hebben overigens ook andere leuke producten die je kunt laten drukken. Klik hier om meteen aan de slag te gaan 🙂

Ik heb inmiddels de smaak wel een beetje te pakken wat betreft fotoboeken. Voorheen vond ik het maar een beetje een gedoe, maar ik denk dat ik er toch echt meer ga maken. Want zeg nou zelf, gedrukte foto’s komen uiteindelijk toch veel beter tot hun recht? 

♥ – Tini