REVIEW: Fotoboek van Saal-Digital

Vroeger liet ik regelmatig foto’s afdrukken en plakte ik deze nog ouderwets in een fotoalbum, maar de laatste jaren bewaar ik echt alles digitaal. Eigenlijk heel zonde, want ik merk dat ik hierdoor niet zoveel meer terugblik naar wat ik heb gedaan in mijn leven.           

Neem bijvoorbeeld alle avonturen die ik heb meegemaakt in Lissabon. Ik ben inmiddels alweer bijna twee maanden terug, maar ik heb de foto’s nog niet één keer terug gekeken. En wanneer vrienden vragen naar foto’s van Lissabon verwijs ik ze door naar mijn Instagram of Facebook, maar eigenlijk is dit super onpersoonlijk.

Toen Saal-Digital mij benaderde om een fotoboek te maken en deze voor hun te testen hoefde ik daarom geen twee keer na te denken. Het was de perfecte manier om de avonturen die ik heb beleefd in Lissabon samen te bundelen in een mooi fotoboek.

Saal-Digitlal Fotoboek Review

De software
Via de website van Saal-Digital kun je een speciaal software programmaatje downloaden. Met deze software kun je verschillende producten maken. Behalve fotoboeken maken zij onder andere ook kaarten en posters. Wanneer je het type product hebt gekozen krijg je een aantal andere opties waaruit je kunt kiezen om je product te finetunen. Voor fotoboeken heb je onder andere de keuze uit een hardcover, softcover of een fotoboek met extra stevige pagina’s. Ik koos voor een normale hardcover fotoboek in een liggend A4 formaat.

software Saal Digital Fotoboek

Wat ik fijn vind aan deze software is dat de prijzen meteen duidelijk worden aangegeven. Je hebt bijvoorbeeld bij het ontwerpen de keuze uit een glossy of een matte cover en er staat meteen aangegeven wat de eventuele meerprijs hiervan is. Ook bij het kiezen van extra pagina’s wordt duidelijk aangegeven wat de kosten hiervan zijn. Super handig, want zo weet je precies wat het boek je ongeveer gaat kosten.

software Saal Digital Fotoboek

Nadat ik mijn keuzes had gemaakt kon ik gaan beginnen met het ontwerpen van mijn fotoboek. Ik hoefde geen foto’s te importeren in het programma, omdat de software er voor zorgt dat je rechtstreeks vanuit de mappen in je computer foto’s kunt selecteren. Als je een foto hebt ingevoegd op een pagina, komt er een vinkje te staan in het mapje. Zo kun je makkelijk zien welke foto’s je al in het boek geplaatst hebt en welke nog niet.

Wanneer je foto’s op een pagina plaatst komt er automatisch een melding bij de foto over de kwaliteit. Ik vind dit persoonlijk een super handige functie. Als je bijvoorbeeld een foto enorm wil vergroten, dan zal het programma aangeven wanneer je teveel vergroot en hierdoor teveel kwaliteit verliest. Door deze functie weet je zeker dat je foto’s altijd scherp zullen zijn, zolang de kwaliteitsmelding op groen blijft staan. Ook geeft het programma aan of je foto’s goed geplaatst zijn wat betreft de snijranden. Mochten je foto’s te dicht op de snijranden staan, dan krijg je hier meteen een melding van en weet je dat je de foto iets moet verplaatsen tot het net buiten de snijlijntjes valt.

software Saal Digital Fotoboek

Wanneer je klaar bent met het ontwerpen van je fotoboek, wordt er gescand op fouten. Wanneer er fouten zijn gedetecteerd geeft het programma aan wat je moet doen om dit te verhelpen. Zijn er geen fouten (meer) dan ga je verder naar het bestelscherm. Hier geef je je adres- en betaalgegevens in. Ook kun je een leveringsoptie kiezen, maar de standaard optie is DHL.

Bestelling & levering
Het verwerken van mijn bestelling ging enorm snel. Ik plaatste mijn bestelling op een zondagavond en op maandag kreeg ik al een verzendbevestiging. De producten worden in Duitsland geproduceerd en worden dus ook vanuit daar verzonden. Hierdoor kan de levering iets langer duren. Ik ontving mijn fotoboek op donderdag, dus vier dagen na het plaatsen van mijn bestelling. Het boek passte gewoon door de brievenbus, ik hoefde er niet speciaal voor thuis te blijven.

Het boek werd netjes in stevig karton geleverd. Daarnaast is het boek nog eens extra goed verpakt met een laagje schuimfolie en beschermingsplastic.

Het resultaat
Ik was positief verrast toen ik het boek in mijn handen had. Ondanks de waarschuwing die de software mij gaf dat mijn cover foto te donker zou zijn voor een matte finish, is deze toch enorm mooi. Ik kon ook geen uitleg vinden waarom donkere foto’s niet geschikt zouden zijn voor een matte cover, dus ik ben benieuwd waarom dit zogenaamd niet zou kunnen. Mijn coverfoto is er in ieder geval prachtig uit gekomen!

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Op de rug van het boek kan je eventueel een titel laten plaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen om foto’s door te laten lopen. Ik koos ervoor om er een titel te plaatsen, het is alleen een beetje jammer dat ik hier een typefout in heb gemaakt, haha! Het programma kan dit foutje helaas niet spotten 😉 Dus alvast een kleine tip, laat eventuele teksten en data even nalezen door iemand, haha! 🙂

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Behalve mijn eigen typefoutje, ziet de rug van het fotoboek er prima uit. De cover-  en backfoto lopen een klein stukje door en zijn mooi recht uitgesneden. Ik had verwacht dat de foto’s niet zouden doorlopen naar de rug, maar eigenlijk vind ik dit wel mooi, maar wil je dit niet, let er dan goed op waar je je cover- en backfoto plaatst. Verder ziet de rug van het fotoboek er stevig uit en de pagina’s zijn zo gebonden dat deze altijd plat liggen.

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Voor de binnenkant koos ik wederom voor een matte finish en ik verbaasde mij over de stevige pagina’s. Ik had niet verwacht dat de pagina’s zo dik zouden zijn, een enorme pluspunt, want dit geeft het boek een luxe gevoel.

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Door de matte finish hebben de pagina’s een heel subtiel structuur wat ik persoonlijk erg mooi vind.

Saal-Digitlal Fotoboek Review

De foto’s komen prachtig tot hun recht in het fotoboek. Zowel de kleine, als de heel grote foto’s zijn super scherp en de kleuren zijn natuurgetrouw. Ook de tekst ziet er mooi en scherp uit.

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Minpunten
Zoals je hebt kunnen lezen ben ik enorm positief over het fotoboek, maar toch heb ik paar kleine minpuntjes. Zo kun je in de software bij het plaatsen van de foto’s deze niet laten centreren op één pagina. Een foto wordt altijd gecentreerd in het midden van twee pagina’s. Je kunt dus helaas niet aangeven dat je één foto op één pagina gecentreerd wilt hebben. Dit vind ik vrij storend, omdat je nu moet gokken of je foto in het midden van één pagina staat. Door het grid te gebruiken lukt dit aardig, maar het zou fijn zijn als er een automatische functie voor centreren per losse pagina zou komen.

Nog een minpunt vind ik het feit dat donkere foto’s niet geschikt zouden zijn voor een matte cover. Er wordt nergens uitgelegd waarom deze niet geschikt zijn, wat ik erg jammer vindt.

Tot slot vind ik de spelfouten in de software en bevestigingsmails een minpunt. Het gaf mij toch wel een beetje het gevoel dat het misschien niet helemaal klopte en ik kan mij voorstellen dat mensen hier op afknappen. Het staat immers niet zo professioneel.

Eindoordeel
Ik moet toegeven dat ik redelijk sceptisch was, omdat de software en bevestigingsmails dus behoorlijk wat spelfouten bevatten, waardoor ik het gevoel had dat ze misschien niet professioneel waren, maar niets is minder waar. Ik ben zeer positief verrast door dit fotoboek van Saal-Digital. De paar minpunten die ik genoemd heb kunnen niet tippen aan de overload aan positieve punten. Het fotoboek is enorm stevig, voelt luxe aan en is mooi afgewerkt. De kleuren komen mooi tot hun recht en het boek is een echte eye catcher in mijn interieur!

Saal-Digitlal Fotoboek Review

Zoals je hebt gemerkt ben ik erg enthousiast over dit fotoboek en ik ben benieuwd naar  andere producten van Saal-Digital. Het fotoboek (a4 liggend) heeft een startprijs van €29,95 voor 26 pagina’s. Tot 30 april 2016 loopt er nog een toffe kortingsactie! Wanneer je een fotoboek besteld met een minimale waarde van €24,95 krijg je €15,- korting! Alle voorwaarden vind je op de website van Saal-Digital.

Wat is jouw indruk van het fotoboek? Ik ben erg benieuwd!

♥ – Tini