hema clip on lens, review, smartphone lensjes, lens, fisheye, wide angle, close-up

REVIEW: HEMA Clip on lenzen

Fotograferen vind ik ontzettend leuk om te doen, zowel met mijn spiegelreflex als met mijn iPhone. Nu liep ik een tijdje geleden door de HEMA en stuitte ik daar op een doosje met daarin drie clip on lenzen voor je smartphone. Een groothoeklens, een macrolens en een fish-eye samen voor maar 5 euro, te mooi om waar te zijn? Ik testte het uit! 

Vol enthousiasme wilde ik thuis de verpakking open maken om de lenzen te testen, toen ik mij ineens bedacht dat het misschien wel tof zou zijn als ik een review voor mijn blog zou schrijven. Dus zo gedacht, zo gedaan en hier komt mijn allereerst review!

Het doosje waar de drie lenzen in verpakt zitten ziet er basic, maar toch leuk uit, door het subtiele streepjes patroon. Op de zijkant van het doosje is de inhoud van de verpakking te zien.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

De inhoud van het pakketje is als volgt:
♦ Macrolens
♦ 0.67 Groothoeklens
♦ 180º Fish-eye lens
♦ Twee lensdoppen
♦ Een bewaarzakje van stof
♦ Een clip om de lenzen aan te bevestigen

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Het bevestigen van de clip gaat heel makkelijk, als een soort knijper bevestig je hem aan je smartphone. Wees niet bang dat je je smartphone beschadigd, want er zit rubberen laagje op de clip, die zowel zorgt voor bescherming als grip.

De lenzen draai je gemakkelijk op de clip, waardoor je ook snel en zonder gedoe de lenzen kunt wisselen. Als je wilt zien of de lens goed op je telefoon bevestigd is, kun je van bovenaf even kijken of de lens van de smartphone in het midden van de clip on lens zit. De lens is doorzichtig dus je kunt dit heel makkelijk zien.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

En nog even een kleine tip, de groothoek- en macrolens zitten in de verpakking al op elkaar gedraaid. De bovenste lens is de groothoeklens en wanneer je deze eraf draait, komt de macrolens tevoorschijn. Let er wel op dat je  na gebruik de groothoeklens altijd weer op de macrolens plaatst, anders raak je deze waarschijnlijk snel kwijt.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Wanneer je een lens op je telefoon hebt zitten, zie je meteen het effect dat de lens geeft. Hieronder een screenshot van mijn iPhone met alle lenzen. Links is de fish-eye lens, in het midden de groothoeklens en tot slot zie je op de rechter foto de macrolens.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Waar gebruik je de lenzen voor?
De fish-eye lens is in principe een extreme groothoeklens. Door de bolling van de lens krijg je een vervorming in je foto waardoor je een stuk meer van de omgeving te zien krijgt. Deze lens is ideaal om te gebruiken voor onder andere het fotograferen van je huisdieren, omdat het een super grappig effect geeft! Maar eigenlijk kun je deze lens overal voor gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een concert, of probeer de lens eens uit in een grote stad. De vervorming geeft een tof effect aan gebouwen.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

De groothoeklens
Een groothoeklens laat net even een beetje meer zien van je omgeving dan je camera normaal kan vastleggen. Net als een fish-eye vervormt een groothoeklens ook het beeld, alleen is het effect een stuk subtieler. Een groothoeklens is ideaal voor het maken van foto’s van kleine ruimtes, maar ook een natuurfoto kan erg mooi zijn.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Macrolens
Een macrolens wordt gebruikt om extreme close-up foto’s te maken. Normaal gesproken kunnen de camera’s van een telefoon niet zo heel ver inzoomen en wanneer ze dit wel kunnen verliezen ze aanzienlijk veel kwaliteit. Met een speciale macrolens blijft de kwaliteit behouden en kan je prachtige close-up foto’s maken. Dit soort lenzen wordt vooral veel gebruikt in de natuurfotografie.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Vergelijking
Om jullie een goede indruk van het verschil tussen fish-eye en een groothoeklens te laten zien, heb ik van één locatie drie foto’s gemaakt. Zo kun je het verschil tussen een normale foto en een foto gemaakt met één van de lenzen heel duidelijk zien. Zo zie je bijvoorbeeld dat de fish-eye lens het beeld een stuk meer vervormd dan een groothoeklens.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

wide-angle2

Om te laten zien hoe groot het verschil is tussen een normale foto en een foto gemaakt met een macrolens heb ik ook hier weer twee foto’s gemaakt van hetzelfde object. Het effect is heel duidelijk zichtbaar en het geeft je een goed voorbeeld van hoe dichtbij de foto eigenlijk gemaakt is.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Zoals ik al zei wordt een macrolens veel gebruikt in de natuurfotografie, omdat de lens enorm veel details laat zien. Hieronder een foto van een perzikbloesem, dat heel duidelijk laat zien hoe mooi de details van de bloem naar voren komen.

HEMA clip on lenzen voor je smartphone

Eindoordeel
Ik moet zeggen dat ik positief verrast ben door dit setje clip on lenzen van de HEMA. Er is weinig kwaliteitsverlies zichtbaar op de foto’s en de lenzen zijn makkelijk in gebruik. Wel vind ik dat de macrolens iets té dicht op het onderwerp gehouden moet worden. Soms had ik het idee dat de lens niet wilde scherpstellen, maar dan bleek dat ik te ver van het onderwerp verwijderd was. Het is dus even oefenen om door te krijgen welke afstand je voor die lens moet aanhouden, maar als ie goed staat, dan is de foto wel enorm scherp!

Voor €5,- heb je drie toffe lenzen waar je veel kanten mee op kunt. Door het handige, bijgeleverde stoffen zakje neem je de lenzen ook nog eens gemakkelijk mee. Wat mij betreft is dit een leuke, betaalbare gadget voor iedereen die van fotografie houdt. 🙂

Wat vind jij van dit setje? Zou je het kopen, of toch niet?

♥ – Tini