Taag Lissabon

10x wat ik WEL ga missen aan Lissabon

Vorige week schreef ik een artikel over de dingen die ik niet ga missen aan Lissabon en zoals beloofd heb ik vandaag een lijstje met de dingen die ik juist wel ga missen! 

♦ De anonimiteit

Één van de fijnste dingen aan Lissabon is dat niemand mij echt kent. Ik kan heerlijk vrij door de straten heen lopen, niemand die raar op kijkt als ik een dag geen make-up draag of in mijn joggingbroek naar de supermarkt ga. Natuurlijk kom heel af en toe wel eens een bekende van school tegen, maar de keren dat dit gebeurd is, is op één hand te tellen. De anonimiteit ga ik dus zeker wel missen!

♦ De shoppingmalls

Oh wat heerlijk, een hele dag rondlopen in een gigantische mall, winkel in, winkel uit, lekker sneupen, niks kopen! En dan die heerlijke eettentjes overal, ja dat ga ik absoluut missen! Waarom hebben wij dit niet in Nederland? (En dan met name Friesland)

♦ De Taag

Ik had het geluk langs de Taag te wonen en liep er meerdere keren per week langs en dat is iets wat ik toch wel echt ga missen. Het voelde heerlijk rustgevend. Als ik me rot voelde ging ik ook vaak even lekker zitten bij de rivier en een lekker potje staren, heerlijk!

♦ De gekleurde huisjes en graffiti

Instant happiness, ik pleit voor meer gekleurde huizen jn NL! Wat een vrolijkheid, ieder huisje in een ander kleurtje, prachtig! En dan die tegeltjes natuurlijk, met de leuke printjes, die ga ik ook zeker missen. Ook de prachtige graffiti waar soms complete wijken mee zijn versierd ga ik missen. Ik vind het jammer dat in Nederland graffiti altijd heel snel weer word weggehaald. Natuurlijk begrijp ik het als het slechts een lelijke tag is, maar soms worden zelfs de meest mooie kunstwerken overgeschilderd, echt zonde!
gekleurde huisjes en graffiti Lissabon

♦ De late lestijden

Ja, echt waar. Zelfs de 22:00u – 00:00u les ga ik missen. Ik ben echt een avondmens en ik heb gemerkt dat ik absoluut beter presteer met een middag en avond rooster. Een halfjaar lang heb ik kunnen uitslapen en het heeft me echt goed gedaan. Dat afkicken word nog lastig!

♦ Sommersby Cider

Eigenlijk is Jack Daniels met cola mijn ultieme stapdrankje, maar mijn favoriete drankje in Lissabon was Sommersby Applecider. Ik heb geen idee of wij dit merk in NL hebben, maar ik ga het in ieder geval opzoeken, want het is echt heel lekker. Het is in Lissabon zo’n populair drankje dat het zelfs uit de tap komt.

♦ Miradouros

De prachtige uitkijk plekjes van Lissabon. Er zijn er heel wat van in Lissabon en het is heerlijk om daar even lekker te zitten en te staren naar het mooie uitzicht. Als je van lezen houdt en in Lissabon bent, kan ik je ook zeker aanraden om eens lekker te gaan zitten lezen op zo’n prachtige uitkijk plaats. 

♦ Goedkoop openbaar vervoer

Iets waar ik mij enorm over verbaasde in de eerste weken, waren de prijzen voor het openbaar vervoer. Een metro kaartje kost maar €1,40 en het maakt niet uit waar je heen gaat. Ook treinkaartjes zijn naar mijn mening een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo kost een retourtje met de trein naar Sintra maar €4,50, terwijl het toch 45 minuten reizen is. Zoiets zou in Nederland voor een enkele reis al snel zo’n €8,- tot €10,- kosten. Taxi’s zijn trouwens ook vrij goedkoop, maar je moet er wel mee oppassen dat je niet wordt opgelicht. Zo zijn mijn moeder en ik de eerste dag gigantisch opgelicht door €25,- te betalen voor een ritje terwijl het eigenlijk rond de €11,- had moeten wezen. Taxi chauffeurs proberen toeristen echt voor de gek te houden, dus wees niet (zoals ons) terughoudend met onderhandelen over de prijs vóórdat je de taxi instapt.

♦ Mijn Erasmusvrienden

Ik heb in deze korte tijd een hele leuke vriendschap opgebouwd met een paar Duitsers en Italianen en ik ga hen zeker missen, gelukkig hebben we al afgesproken dat we elkaar allemaal eens gaan opzoeken, dus het wordt geen definitief afscheid!

♦ Het mooie weer

Tja, dit kon natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Ik vind het nog steeds moeilijk te geloven dat ik eind november in bikini op het strand lag en halverwege januari zonder jas over het strand kon lopen en het zelf met trui aan eigenlijk te warm was. In Nederland mogen we blij zijn als het in de zomer een week lang mooi weer is. Ik ga de mooie, warme en zonnige dagen dus zeker wel missen!

Castello Sao Jorge Lisbon

Ik heb echt een haat-liefdes verhouding met Lissabon en veel mensen hebben mij daarom ook gevraagd of ik Lissabon ga missen. Mijn ervaring is iets geweest om nooit te vergeten en ik heb enorm veel geleerd, maar ik heb mij hier nooit thuis gevoeld, waardoor ik er vrijwel zeker van ben dat ik de stad zelf niet ga missen. Maar wie weet denk ik daar over een halfjaar wel anders over, je weet het maar nooit, maar voor nu kan ik voor 99% zeker zeggen dat ik het, op een paar puntjes na, niet ga missen.

De laatste dagen zijn nu echt aangebroken, over slechts vijf dagen vlieg ik weer terug naar Nederland, waar het met een beetje pech waarschijnlijk sneeuwt of regent. Ik probeer nu nog zoveel mogelijk te zien, te fotograferen en vooral ook te genieten voordat ik het vliegtuig in stap, maar stiekem kan ik niet wachten om weer thuis te zijn!

Nog eventjes en dan is dit hoofdstuk van mijn leven afgesloten en ga ik met volle moed aan mijn volgende hoofdstuk beginnen! 🙂

♥ – Tini