Fashion Photography – The Estimate

Het is al weer even geleden dat ik iets geschreven heb over Fashion Photography. Deze keer vertel ik jullie iets over de theoretische kan van dit vak, namelijk het schrijven van een Estimate.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet precies alle ins en outs weet over het schrijven van een Estimate, want de uitleg was vrij vaag. De professor heeft bijna 10 weken lang hetzelfde riedeltje verteld, namelijk wat een fashion shoot inhoud en welke mensen hierbij betrokken zijn. Iedere week somde ze het complete lijstje weer op, keer naar keer naar keer. Ik baalde dat ze er niet dieper op in ging, maar ze leek onze vragen ook niet te begrijpen. Oorspronkelijk komt zij namelijk uit Parijs, waar ze jarenlang voor onder andere Dior heeft gewerkt. Haar Portugees is prima, maar haar Engels is matig, waardoor haar lessen maar moeilijk te volgen zijn, toch heb ik er maar het beste van proberen te maken.

Goed, The Estimate. Een Estimate is een document wat een agency opstelt voor de opdrachtgever. In dit document staat vermeld wie er meewerken, hoeveel dagen ze aanwezig zijn en wat ze kosten. Ook staat er in de Estimate verteld wat de locatie kost en wat de voorwaarden van de opdracht zijn. In mijn ogen is een Estimate een document wat de geschatte kosten van een fashions shoot op een rijtje zet.

Hieronder zie je hoe ik mijn Estimate gemaakt heb, gebaseerd op een campagne met Cara Delavingne. Vooraf wil ik nog even zeggen dat lang niet alle namen en prijzen juist zijn, want er viel vrij weinig over deze campagne te vinden op internet. Deze Estimate is dus niet waarheidsgetrouw, maar dit hoefde ook niet van de professor, aangezien het slechts een opdracht was.

Het voorblad, voorzien van alle basis gegevens. Naam agency, naam opdrachtgever, collectiejaar etc.

The-Estimate - Voorblad

Vervolgens een lijst met daarin alle namen van de meewerkende artiesten en personen. Price per day houdt in wat desbetreffend persoon per dag kost om in te huren voor een fashion shoot. x Days is het aantal dagen dat desbetreffend persoon aanwezig is op de shoot locatie. Total is, vanzelfsprekend, het totaalbedrag wat desbetreffend persoon ontvangt.

The-Estimate---Tini-Groen_Pagina_2

Tot slot een eindoverzicht. Hierin staat onder andere vermeld wat de totale productie kost. Ook worden op deze pagina de voorwaarden gemeld, waaronder de rechten van de fotograaf en modellen, maar ook wordt er vermeld dat bijvoorbeeld extra bijgeboekte bagage voor rekening is van de persoon zelf en niet voor de Agency.
The-Estimate---Tini-Groen_Pagina_4

Waarschijnlijk komt dit alles een beetje vaag over en om heel eerlijk te zijn is het ook gewoon allemaal nog steeds heel vaag. Ik heb deze opdracht vier weken geleden ingeleverd, maar tot op de dag van vandaag nog geen feedback gehad.

Gister had ik weer les en zei de professor zelfs doodleuk dat eigenlijk geen enkele fotograaf nog gebruik maakt van een Estimate, dus ik vraag mij af waarom we deze dan in godsnaam moesten maken. Volgens mij is er op het gebied van fashion fotografie heel veel te leren, maar tot nu toe voelen deze lessen als een enorme verspilling van tijd aan.

De volgende opdracht is het maken van een Call-sheet, wat eigenlijk in het verlengde ligt van een Estimate. Maar in een volgende post vertel ik jullie hier meer over.

Bedankt voor het lezen!

♥ – Tini