sintra, spijt

Spijt?

Laatst vroeg iemand aan mij: “Vind je het wel écht leuk in Lissabon? Of zeg je dit alleen maar, omdat mensen dit van je verwachten?” Zoals de mensen die mijn eerdere posts hebben gelezen weten, had ik het inderdaad niet zo leuk in Lissabon. Vooral in het begin had ik het erg moeilijk. Je kunt hier teruglezen hoe het ook al weer zat. 

Als er iemand eerlijk is geweest over haar ervaringen met studeren in het buitenland, dan ben ik het wel. Vanaf het begin heb ik gezegd dat het niet allemaal zo rooskleurig is als iedereen doet lijken. Natuurlijk zitten er nadelen aan studeren in het buitenland en in mijn geval studeren in Lissabon.

Vanaf het begin ben ik eigenlijk alleen maar bezig geweest met aftellen totdat ik weer naar huis kon gaan. Ik vond het vreselijk hier. Ik kon mijn draai niet vinden en had moeite met het beperkte supermarkt aanbod. Maar zoals jullie in mijn update hebben kunnen lezen, heb ik mezelf een zogenaamde schop onder de kont gegeven en besloten er het beste van te maken en wat meer te genieten van Lissabon. En dat heb ik gedaan en sindsdien ging het ook een stuk beter.

Nog steeds kan ik niet wachten om naar huis te gaan, maar dat heeft niet zo zeer te maken met dat het hier niet leuk zou zijn. Ik heb genoeg vrienden gemaakt en heb het oprecht leuk hier, maar het is gewoon wel mooi geweest nu. Wat veel mensen lijken te vergeten is dat wonen in een, voor jou, vreemde stad niet hetzelfde is als een citytrip. Wanneer je ergens fulltime woont, maak je een stad veel intensiever mee en vallen alle flaws ook meer op. Er zit nogal een verschil tussen 5 dagen of 5 maanden in een stad doorbrengen.
SintraHeb ik spijt dat ik naar Lissabon ben gegaan?

Nee. Ik heb geleerd wat ik wilde leren en kunnen doen wat ik wilde doen. Mijn missie was om meer motivatie te krijgen om te fotograferen en inspiratie op te doen, want ik was dat een beetje kwijtgeraakt. Mijn doel is absoluut geslaagd hier, want inmiddels heb ik meer inspiratie dan ooit en ben ik enorm gemotiveerd om lekker aan de slag te gaan met verschillende fotografie projecten!

Wel had ik mezelf van te voren beter moeten inlezen over Lissabon. Ik heb natuurlijk het één en ander over Lissabon opgezocht, maar eigenlijk heb ik vooral de positieve kanten gelezen en gehoord. Uitwisselingsstudenten van voorgaande jaren waren ook enorm positief over hun ervaring in Lissabon, waardoor ik een te geromantiseerd beeld heb gekregen van het hele avontuur. Natuurlijk valt het dan tegen als je er eenmaal bent en alles niet blijkt te zijn zoals je had verwacht.

Misschien dat het niet zo lijkt, maar ondanks de ups&downs heb ik absoluut een toffe tijd gehad in Lissabon. Ik ben nu eenmaal een pessimist waardoor het misschien overkomt alsof ik het helemaal niet naar mijn zin had hier, maar dat is niet zo. Ik ben gewoon heel introvert en heb heel erg veel moeite gehad met het vinden van aansluiting, omdat ik niet aan elk Erasmus feestje wilde deelnemen. Elke dag feesten is gewoon niet voor mij neergelegd, maar acht van de tien activiteiten die voor Erasmus studenten worden georganiseerd bestaan uit zulke feestjes. Natuurlijk zijn er ook andere toffe dingen, zoals een street art wandeling of een trip naar Porto, maar het grootste deel zijn toch wel de feestjes.

Mocht je net als mij ook heel introvert zijn, dan kan ik je aanraden om eens te kijken naar een mogelijkheid om een Erasmus uitwisseling samen met een vriend(in) te doen. Dit kan het vooral in het begin iets makkelijker voor je maken, omdat je dan samen nieuwe mensen kunt leren kennen en niet alles alleen hoeft te doen.
tini

Tot slot wil ik iedere toekomstige uitwisselingsstudent meegeven dat je niet alleen maar de mooie verhalen moet geloven, want voor iedereen is de ervaring anders en er zijn ook zeker wel nadelen aan studeren in het buitenland. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, wees je daar goed van bewust.

Inmiddels is het einde in zicht en vertrek ik 25 januari weer naar huis. Ik kijk hier enorm naar uit, maar ik kijk ook absoluut met een goed gevoel terug op dit hele avontuur. Het had een aantal moeilijke momenten, maar het is zeker een ervaring geweest om niet te vergeten! 

♥ – Tini