kamer, lissabon, uniplaces

Mijn ervaring met Uniplaces

Het is zover! Je hebt groen licht om te gaan studeren in het buitenland. Je hebt je beurzen aangevraagd, een vliegticket geboekt en bent inmiddels aan het aftellen tot je eindelijk dat vliegtuig in mag stappen!

Maar, voordat je het vliegtuig instapt, is het raadzaam om zeker te zijn van een kamer. Veel studenten kiezen er voor om de eerste paar dagen in een hotel of hostel te slapen en pas na aankomst een kamer te zoeken, maar ik raad dit persoonlijk af. Vaak duurt het zoeken naar een geschikte kamer langer dan je had ingeschat en voordat je het weet ben je door je geld heen, omdat het verblijf in je hotel of hostel inmiddels aardig aan je spaarrekening begint te knagen.

Wat ik persoonlijk iedereen kan aanraden is van te voren op zoek te gaan naar een kamer via de website van Uniplaces. Uniplaces biedt kamers, studio’s en appartementen aan in verschillende delen van Europa*, waaronder Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal.  Ze staan erg hoog aangeschreven voor hun betrouwbaarheid  én snelle service. En trust me, ze zijn snel! Ik had namelijk nog maar één keer op een kamer gereageerd, maar ik kreeg meteen een afwijzing. Nog geen halfuur later ontving ik een mail van Uniplaces met daarin de vraag waar ik precies naar op zoek was, zodat ze mij snel aan een kamer konden helpen. Nadat ik mijn voorkeuren had doorgegeven zijn ze voor mij gaan zoeken en een dag later had ik al een kamer!

Het mooie van Uniplaces is dat je heel gericht kunt zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde wijk uitkiezen waar je wilt zoeken, maar je kunt ook aangeven dat je dicht bij de university een kamer wilt hebben.
Locatie invoeren, uniplaces

Naast deze optie, kan je ook een minimale en maximale huurprijs aangeven en je kunt aanvinken of je inclusief of exclusief wilt betalen. Ik zou altijd voor inclusief gaan, hiermee voorkom je oplichting van de huurbaas wat betreft (te veel) betalen voor gas, water en elektra verbruik. Hoe hard/gemeen het ook klinkt, huurbazen in Portugal doen er alles aan om extra geld aan hun huurder te verdienen.

Ook kun je aangeven of je alleen een kamer zoekt, of een geheel eigen ruimte zoals een appartement/studio.

Nadat je alle voorkeuren hebt ingevuld, krijg je in het rechter kolom een overzicht met beschikbare kamers. Wanneer je op één van deze kamers klikt krijg je meer foto’s en informatie over de kamer en het huis te zien.
uniplaces

Er wordt informatie gegeven over wat de kamer ter beschikking heeft, zoals een bijvoorbeeld een bed en een bureau, maar ook handdoeken en beddengoed. Meestal wordt er voor het gebruik van handdoeken en beddengoed een vergoeding gevraagd, want ook hier zien huurbazen natuurlijk weer hun kans om extra geld te verdienen. Zelf heb ik mijn handdoeken en beddengoed gewoon bij de H&M Home en Ikea gekocht na mijn aankomst. Dit kostte wel aardig wat geld, maar dan weet je in ieder geval dat je schone lakens en handdoeken hebt 😉
uniplaces

Op de pagina van de kamer wordt ook vaak een korte beschrijving van het huis en de omgeving gegeven, de beschikbare services zoals Wi-fi, en CV en er word vermeld welke gemeenschappelijke ruimtes er zijn zoals een woonkamer, het aantal badkamers en het aantal kamers van het gehele huis.

Zoals je ziet wordt er meer dan genoeg informatie gegeven op de website. Ook zijn de foto’s op de website van goede kwaliteit waardoor je een goede indruk krijgt van de ruimtes. Mijn eigen ervaring is dat de ruimte iets kan afwijken van de foto, zo kan er bijvoorbeeld een ander bed staan, of een andere kast, maar 9 van de 10 keer is alles zoals afgebeeld op de foto’s.
uniplaces

Als je keuze is gevallen op een kamer, kan je een verzoek tot boeken indienen. Je vult alle gegevens in op de website en je betaald de borg voor de kamer. Vaak is dit bedrag gelijk aan het bedrag van de maandhuur, maar in sommige gevallen is deze lager. Wel komt er €50,- aan servicekosten voor Uniplaces bij. Dus houdt daar rekening mee. Nadat alle gegevens zijn ingevuld en je het geld hebt overgeboekt, heeft de verhuurder tot 48 uur de tijd om je verzoek te beantwoorden.

Nu hoor ik je denken: “Ik dien een verzoek tot boeken in, maar moet wachten tot het wordt goedgekeurd, hoe zit het dan met mijn geld wanneer de boeking wordt afgewezen?” Wanneer je boeking wordt afgewezen, wordt je geld per direct terug gestort, óók de servicekosten van Uniplaces worden dan terug gestort. Pas wanneer de verhuurder akkoord gaat met je verzoek tot boeken, word je betaling geaccepteerd.

Ik heb dit dus zelf meegemaakt in verband met een afwijzing en dat verliep allemaal zonder problemen. Ik raad aan om met Paypal te betalen, want op deze manier kan Uniplaces je betaling afwijzen, waardoor het proces sneller gaat en het in principe nooit echt van je rekening af gehaald is.

Wanneer de verhuurder akkoord is met je verzoek tot boeken, krijg je van Uniplaces een boekingsbevestiging met daarin je betalingsbewijs en alle gegevens van de kamer. Bewaar deze mail goed, want dit is ook meteen onderdeel van je huurcontract. In de boekingsbevestiging worden ook de contactgegevens van de verhuurder bekend gemaakt, zodat je met hem/haar een afspraak kunt maken wanneer je je kamer wilt intrekken.

Mijn ervaring met Uniplaces is erg positief en ik kan iedereen aanraden om een kamer via deze organisatie te huren, het is overzichtelijk en veilig. Uniplaces biedt snelle service en luisteren goed naar je voorkeuren. Ook zijn ze goed bereikbaar, zowel overdag als in de late avonduren, zelfs in het weekend.  Ook op e-mail reageren ze erg snel, vaak al binnen een uur. En ook niet geheel onbelangrijk, ze spreken vloeiend Engels!

Mocht je toch besluiten om een kamer te huren buiten Uniplaces om, zorg er dan voor dat je in ieder geval met een huurcontract werkt! Zo heb je altijd je afspraken en rechten duidelijk op papier staan.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, wees dan niet bang om contact met mij op te nemen. Je kunt hieronder een comment achter laten, of mij mailen via het contactformulier

Bedankt voor het lezen!

Tchau!


* Alle landen zijn: Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje en  Verenigd Koninkrijk.