Visual Culture 5 | From reality to fantasy

In opdracht 5 van Visual Culture stond fotomanipulatie centraal. De laatste jaren zien we steeds vaker dat foto’s gemanipuleerd worden in Photoshop, maar er alsnog super realistisch uitzien. Wij moesten een serie van drie foto’s maken. De serie mocht een geheel vormen, maar het mochten ook op zichzelf staande foto’s zijn. Belangrijk was dat er een duidelijke overgang van reality, naar faked reality tot uiteindelijk fantasy zichtbaar zou zijn.

Ik koos er voor om een echte serie te maken, waarin alle foto’s een connectie met elkaar hebben. Op deze manier wilde ik een extra duidelijke overgang van reality naar fantasy creëren.

Foto 1

De eerste foto van de serie moest zo trouw mogelijk aan de realiteit zijn. Niet teveel Photoshop, alleen een eventuele kleurcorrectie mocht worden toegepast en kleine schoonheidsfoutjes mochten worden weggewerkt. Mijn eerste foto is een zonsondergang bij Carcavelos Beach.
Carcavelos Beach - Reality

Foto 2

De tweede foto moest een weergave zijn van een faked reality. Wederom koos ik voor een zonsondergang, maar deze keer met een uitzicht over Lissabon. De foto moest een realiteit weergeven, die op zo’n manier is beïnvloed, dat het in principe waarheid zou kunnen wezen, maar dat nét niet is. Ik besloot om de kleuren van de foto subtiel te veranderen, zodat de zonsondergang in plaats van warme kleurtonen, meer koude kleurtonen uit zou gaan stralen.
Faked-reality

Foto 3

Tot slot de derde en laatste foto, fantasy. Hiervoor ging ik helemaal los. Ik gebruikte een andere foto van dezelfde zonsondergang bij Carcavelos Beach en manipuleerde deze volledig in Photoshop, tot een surrealistische wereld. Het enige wat nog redelijk herkenbaar is gebleven, is de zon. Om de laatste foto goed bij de eerste twee foto’s te laten passen, heb ik de kleuren zo aangepast, dat zowel de kleuren uit foto 1 als uit foto 2 in de laatste foto naar voren kwamen.
Fantasy

De professor was zeer verrast met mijn eindresultaat en benoemde mijn werk tot het beste werk van de hele klas. Zijn feedback was dat ik met een subtiele aanpassingen een goede faked reality had neer gezet en door middel van een rode draad in mijn serie een mooie overloop van realisme naar surrealisme had gecreëerd. Daarnaast vond hij het heel sterk dat ik de gebruikte kleuren uit foto 1 en 2 weer samen liet komen in foto 3.

Ik ben enorm trots op hoe deze serie uiteindelijk is geworden. De foto’s zien er als serie heel mooi als één geheel uit, maar ook los van elkaar zijn het heel toffe foto’s geworden, al zeg ik het zelf. Deze opdracht was zeker mijn favoriet van alle Visual Culture opdrachten.

Volgende week heb ik een laatste post over Visual Culture, waarin ik opdracht 6, 7 en 8 ga bespreken. Deze opdrachten waren niet heel bijzonder, vandaar dat ik besloten heb voor die opdrachten geen apart artikel te schrijven, maar om ze samen te voegen in één artikel.

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn serie vinden en ik zou het daarom tof vinden als je een comment achter laat 🙂

Bedankt voor het lezen,
Tchau!