body details

Visual Culture | Opdracht 4

Inmiddels weten jullie dat ik iedere week voor Visual Culture een opdracht krijg en dat was uiteraard ook in de vierde les weer het geval. Deze keer draaide alles om het menselijk lichaam.

De professor gaf ons de opdracht om een serie foto’s te maken van het menselijk lichaam. Het moest echter wel in een genre passen en hiervoor gebruikte hij als referentie de twaalf genres van het menselijk lichaam, geschreven door William Ewing. De twaalf genre’s zijn als volgt:

1. Details: partial views of the body
2. Pose: the tradition of the standing nude
3. Science: the domain of scientific exploration
4. Flesh: the vulnerable and finite body
5. Stunts: the body at the peak of its fitness, the dance and sports
6. Eros: the body as an object of sexual desire
7. Alienation: the oppressed and victimized body
8. Idols: the idealized body
9. Mirror: the camera turned to the body of the photographer
10. Ideology: the body as a territory of meaning and contested values
11.  Metamorphosis: the transformed body
12. Spirit: the body in the world of dreams, fantasy and obsession

We moesten twee genres kiezen en hier twee foto series bij maken van minimaal één en maximaal vijf foto’s. Ik koos voor de genres Details en Mirror. Tijdens de les wist ik al meteen dat ik sowieso voor details wilde gaan. Details van het menselijk lichaam vind ik namelijk vaak mooier dan geposeerde foto’s van mensen.

Eenmaal thuis ben ik meteen gaan fotograferen. Ik maakte foto’s van mijn eigen lichaam, van mijn voeten, tot ellebogen en sleutelbenen. Op een gegeven moment was ik een beetje aan het experimenten met mijn handen en nam ik een foto van mijn pols. Het eerste wat mij opviel waren de aderen. Ik besloot meerdere foto’s van mijn pols te maken en uiteindelijk zijn mijn polsen het onderwerp voor mijn serie geworden. Hieronder het resultaat:
Body details

Ik ben heel blij met het eindresultaat van deze serie. De textuur van de huid komt heel mooi naar voren en in de eerste foto vind ik de aderen lijken op de wortels van bomen en ik vind dat er heel tof uit zien. De foto’s heb ik zwart-wit gemaakt, omdat ik vond dat het contrast van de aderen, maar ook de schaduwen op deze manier beter naar voren kwamen.

Het tweede genre dat ik had uitgekozen was Mirror. Ik had eigenlijk geen idee wat ik wilde gaan doen en uiteindelijk kwam ik in tijdnood waardoor ik een oud zelfportret heb gebruikt in plaats van een nieuwe foto te maken. Dit zelfportret heb ik gemaakt in mei 2015 en ik vind hem zelf nog steeds heel erg mooi. Hieronder mijn zelfportret:

mirror-selfie

Ik houd enorm veel van galaxy printjes en van double exposure fotografie en voor dit zelfportret kreeg het idee om deze twee samen te voegen. Ik heb een high resolution galaxy foto van Google gebruikt voor de double exposure. Het originele zelfportret is een stuk donkerder, maar ik heb de helderheid verhoogd waardoor het een high-key foto is geworden. Hierdoor kwamen de blauwtinten van zowel de galaxy als mijn nagellak en mijn oorsieraad beter naar voren. Het enige wat ik zelf jammer vind van deze foto is dat ie net niet helemaal scherp is en de reflectie in mijn ogen vind ik ook niet mooi, maar verder ben ik heel trots op deze foto.

Uiteraard heb ik de professor niet verteld dat ik deze foto een hele tijd geleden al had gemaakt, af en toe een beetje sjoemelen met een opdracht moet kunnen vind ik 😉 Hij was heel tevreden over zowel de serie als het zelfportret, maar de serie was hij vooral erg positief over. Hij vond de foto’s heel sterk en vond het goed dat ik ze zwart-wit heb gemaakt. Hij vond ze zo tof dat hij er eigenlijk vijf van had willen zien. Het zelfportret vond hij wel leuk, maar hij had graag meer creativiteit willen zien. Meer heeft hij er niet over gezegd.

Ik ben zelf heel trots op de foto’s met de details van mijn pols. Van te voren had ik niet verwacht dat ze zo tof zouden worden. Dat de professor er zo positief reageerde gaf ook heel goed gevoel. Het is jammer dat hij het zelfportret niet creatief genoeg vond, maar zelf ben ik er nog wel steeds heel blij om en dat is voor mij eigenlijk het belangrijkst 🙂

De volgende opdracht gaat over surrealisme! Uiteraard vertel ik in een volgende post wat ik heb gedaan en laat ik het eindresultaat van deze opdracht weer zien! Stay tuned!

Tchau!