Fashion Photography | Low-Key studio shoot

In mijn laatste post over Fashion Photography  vertelde ik dat wij een huiswerk opdracht mee kregen voor onze eerste echte praktijk les. We moesten een karakter uitbeelden en deze Low-Key fotograferen. 

Voor deze les werkte ik samen met twee Turkse klasgenoten, Hazal & Ecem, Hazal is tevens een huisgenootje van mij. Zij stonden allebei model voor mij en ik stond model voor hun. Ik koos voor Ecem een Pin-up look en Hazal houdt enorm veel van Kim Kardashian en zij wilde daarom graag een Kim K inspired look voor haar foto en ik vond dat wel prima.

Terwijl de meiden zich aan het omkleden waren, maakte ik samen met de professor de studio klaar. Het zag er allemaal zó ingewikkeld uit, maar gelukkig werd alles goed uitgelegd door de professor. Hij gaf uitleg over de soorten lampen, hoe je deze positioneert en hoe je de intensiteit van het licht en de flitser instelt en hoe je de licht- en flitsmeter gebruikt. Ook gaf hij uitleg over het belang van goed uitgelichte details. Bij een Low-Key foto is dit namelijk heel erg belangrijk. De basis is erg donker, maar het gezicht en andere belangrijke details moeten wel goed uitgelicht worden.

Toen alles stond zoals ik wilde, heb ik een aantal testshots gemaakt om te kijken of het licht naar wens was en daarna kon ik beginnen met de foto’s. De eerste foto is altijd een foto met een Grey Card (grijskaart). Deze kan namelijk van pas komen tijdens de nabewerking, indien je witbalans niet helemaal klopt. Hieronder een voorbeeld hoe het werkt. Je stelt in je camera een witbalans keuze in en maakt vervolgens één foto met de Grey Card. Daarna kan je écht starten met fotograferen. Wanneer je het licht veranderd of je witbalans aanpast, maak je weer een foto met deze kaart. Als je klaar bent met fotograferen en aan de nabewerking begint kun je door middel van de Whitebalance Tool in Camera Raw heel makkelijk zien of je witbalans klopt. Wanneer de waarde niet klopt, past de tool de waardes automatisch aan, waardoor je witbalans gecorrigeerd wordt.

Witbalans voorbeeld

Zoals je kunt zien in het voorbeeld wat ik gemaakt heb, was de kleurtoon van de originele foto (onderste gedeelte) veel te koel. Door de Whitebalance Tool te gebruiken is deze automatisch gecorrigeerd. Je klikt namelijk met deze tool op het witte gedeelte van de grijskaart en daarna worden de waardes automatisch aangepast.

Ik had voor deze shoot geen grijskaart gebruikt, omdat we het waren vergeten. Dit gebeurd eigenlijk best vaak en het is gelukkig geen wereldramp als het gebeurd, want je kunt de witbalans natuurlijk ook handmatig aanpassen in Camera Raw. In mijn geval was het sowieso niet heel erg dat ik het was vergeten, want voor beide foto’s had ik geen natuurlijke kleuren in gedachten. Zo heb ik bij de Pin-up foto de groen en blauw tonen iets meer naar boven laten komen en de Kardashian foto wilde ik graag zwart-wit maken.

Hieronder het resultaat van mijn allereerste shoot in de studio!

Ecem as Pin-up & Hazal as Kardashian

Zowel Ecem als Hazal hadden eigenlijk nog niet eerder model gestaan en hun Engels is ook niet heel goed, waardoor het vrij moeilijk was om uit te leggen hoe ze precies moesten poseren. Normaal gesproken wil ik nog wel eens een arm vastpakken en deze verplaatsen, maar dit mag dus niet. De professor had namelijk vooraf gezegd dat je een model nooit mag aanraken, maar alleen mondeling instructies mag geven. De reden hiervoor is dat je een model kunt beledigen of oncomfortabel kunt laten voelen wanneer je ze handmatig in de juiste pose wilt zetten. Ze kunnen hierdoor onzeker worden, omdat ze bang zijn dat ze het niet goed doen. Het laatste wat je wil is een model dat zich onzeker of ongemakkelijk voelt, want dit zie je áltijd terug in de foto’s.Wel mag je een pose voordoen, zodat een model deze kan spiegelen. Vooral bij zeer ingewikkelde poses, of wanneer een model je taal niet begrijpt is dit erg handig om toe te passen.

 Ik ben best tevreden over het resultaat van mijn eerste studio shoot! Ondanks dat het dus een beetje lastig communiceren was, zijn de foto’s best leuk geworden 🙂

En dit was mijn eerste opdracht voor Fashion Photography. Inmiddels heb ik mijn tweede opdracht ook al uitgevoerd, maar daarover vertel ik later meer. Wat vind jij van het resultaat?  

Tchau!