sparen, financiele tips

8x Financiële tips!

Een studie in het buitenland kan je veel geld kosten. Gelukkig zijn er een aantal financiële hulpmiddelen die de financiële lasten iets lichter maken en daarom deel ik graag mijn tips met je! Het leven is immers al duur genoeg 😉

1. Vraag een uitwonende beurs aan

Woon je nog bij je ouders? Dan krijg je nu nog een inwonende beurs, maar zodra je in het buitenland gaat studeren heb je recht op een uitwonende beurs! Laat DUO op tijd weten dat je in het buitenland gaat studeren, als het even kan minimaal 2 maanden van te voren. Dan weet je in ieder geval zeker dat je de uitwonende beurs op tijd ontvangt.
Woon je al op jezelf? Geef dan alleen een wijziging van adres door aan DUO. Doe dit ook op tijd, zodat ze op de hoogte zijn van je plannen.

2. Vraag een ov vergoeding aan

Zoals ik al eerder noemde in 10x vooraf regelen, heb je recht op een reisvergoeding. Deze reisvergoeding krijg je gedurende je gehele verblijf in het buitenland. Sommigen kiezen er voor om er geen gebruik van te maken, maar ik zou het wel doen, is toch weer 98 euro 😉

3. Huur

Indien je al op kamers woont of een eigen woning hebt, dan is het handig om deze onder te verhuren. Niets is vervelender dan een halfjaar (of langer) van huis zijn, maar wel gewoon alles door te moeten betalen en dus met dubbele lasten te zitten. Controleer bij je verhuurder of je je huis/kamer mag onderverhuren. In mijn geval mocht dit niet, waardoor ik genoodzaakt was om mijn huis op te zeggen, maar voor mij was dit geen probleem, omdat ik van te voren al wist dat ik na mijn avontuur in het buitenland toch in een andere stad wilde gaan wonen.

4. Vaste lasten

Probeer zoveel mogelijk vaste lasten op te zeggen, zoals een telefoon abonnement, Pathé pas of een sportschool lidmaatschap. Alles waar je maandelijks voor betaald, maar geen gebruik van kunt maken zorgt voor onnodige extra kosten. Zeg voor zover mogelijk dus alles op. Verloopt je telefoon abonnement vlak voor vertrek? Sluit dan geen nieuw abonnement af, ondanks dat je zo graag een nieuwe telefoon wilt. In het buitenland zijn er speciale simkaarten voor buitenlandse studenten en die zijn een stuk goedkoper dan je Nederlandse abonnement. Zo heb ik hier in Lissabon onbeperkt 4G internet en 500 smsjes/belminuten voor maar €7,80 per maand.

5. Sparen

Probeer vooraf een beetje geld te sparen en wees voorbereid op onvoorziene kosten die je gaat maken tijdens je verblijf. Ik had vooraf maar 300 euro gespaard. Ik had verwacht dat dit voldoende was, maar toen ik plots mijn volledige eigen risico moest betalen in de tweede week van m’n uitwisseling, was m’n spaarrekening leeg. Niet handig! Een beetje spaargeld is fijn, want dan heb je altijd iets bij de hand.

6. Tweede pinpas of Creditcard

Vraag een tweede pinpas of een creditcard aan. Zo kun je in geval van nood gewoon blijven pinnen. Een tweede pinpas is vooral handig wanneer je je eerste pinpas kwijt bent of als deze is gestolen. Vergeet niet een gestolen pas altijd te laten blokkeren! Een creditcard is zowel handig bij het verliezen van je pinpas, als voor het alsnog kunnen opnemen van geld wanneer je bankrekening leeg is. Immers, een creditcard rekening komt altijd een maand later binnen. Houdt er dus wel rekening mee dat je niet onbeperkt geld kunt uitgeven, want het moet wel achteraf betaald worden, maar in geval van nood is het zeker handig.

Ik heb zelf zowel geen tweede pinpas, als een creditcard aangevraagd en daar heb ik enorm spijt van! Op het moment heb ik geen pinpas, omdat ik hem was verloren en nu moet ik rondkomen van mijn laatste contante geld. Het aanvragen van een nieuwe pinpas is zo gebeurd, maar het opsturen neemt veel tijd. Dit kan wel tot 14 dagen duren. Ik raad dus zeker aan om in ieder geval een tweede pinpas mee te nemen.

7. Toeslagen

Woon je op jezelf en ontvang je huurtoeslag? Zeg deze dan op! Je hebt hier namelijk geen recht meer op. Doe dit ver van te voren, want het kan tot 6 maanden duren tot ze het daadwerkelijk stopzetten. Al die tijd betalen ze wel gewoon uit, wat dus inhoudt dat je het bedrag wat ze na de tijd nog hebben uitbetaald, weer moet retourneren!

Zorgtoeslag heb je nog wel gewoon recht op, mits je maximaal 12 maanden uit Nederland bent. Verblijf je langer in het buitenland dan 12 maanden, dan vervalt je recht helaas wel.

8. Geld opzij leggen tijdens je verblijf

Pin iedere maand een klein bedrag contant en stop dit in een apart potje. Mocht je aan het eind van de maand krap zitten, dan kan je het dankzij dit potje nog even redden tot de volgende studiefinanciering binnen komt.  Ook is dit handig om te doen voor het geval je je pinpas kwijt raakt. Dan heb je in ieder geval wat cash om eten te kunnen kopen totdat je nieuwe pinpas er is. (Ik ben zelf enorm blij dat ik iedere maand een vast bedrag contant opzij heb gelegd. Als ik dit niet had gedaan, was het nóg moeilijker geweest om rond te komen zonder pinpas.)

Dit waren mijn financiële tips! Ik hoop dat je er iets aan hebt en als je zelf nog een financiële tip hebt, laat het dan even weten bij de comments! 

Tchau!


Bron afbeelding