Fashion Photography | Theorie Estimate & Callsheet

Zoals ik vertelde in een eerdere post, bestaat Fashion Photography uit twee onderdelen. Een theoretisch onderdeel en een praktijk onderdeel. Vandaag vertel ik jullie wat meer over de theoretische kant van dit vak.

De les
Iedere dinsdag van 14:00u tot 16:00u heb ik theorie les over Fashion Photography. De professor die dit vak geeft is zelf werkzaam in de wereld van de fashion fotografie en heeft daarom enorm veel ervaring. Ze heeft de hele wereld over gereisd voor het begeleiden van opdrachten, maar nu woont ze in Lissabon, ondanks dat ze oorspronkelijk in Parijs woonde. Voor zover ik heb begrepen, is ze nog wel regelmatig in Parijs te vinden om zo nu en dan te helpen met fashion photoshoots.

De professor heeft een zwaar Frans accent, waardoor ik de eerste lessen maar moeilijk kon volgen. Zelfs haar Portugees klonk Frans! Maar na een aantal lessen begreep ik haar al een stuk beter.

Ze behandeld in haar lessen twee punten die van groot belang zijn als je een fashion shoot opdracht hebt; namelijk ‘The Estimate’ en ‘Callsheet’. Ik moet over beide onderdelen een aparte paper schrijven.

The Estimate

Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekend estimate; schatting. Dit verraad al heel veel over wat de inhoud van een zogenoemde estimate is. Wat ik tot nu toe weet over het maken van een estimate is dat het in principe een soort offerte is. Alle personen die meewerken aan de opdracht staan vermeld in de estimate. Daarnaast staat er bij hoeveel dagen ze aanwezig zijn om te helpen en wat zij per dag kosten. Naast de personen, staan ook de locaties en attributen die afgehuurd moeten worden in de estimate vermeld, dit kost immer ook geld. De estimate zorgt er dus voor dat je een schatting maakt van de kosten die een fashion shoot opdracht met zich meebrengt.

Callsheet

Na het maken van de estimate wordt er een callsheet gemaakt. Zonder enige uitleg wist ik al wat dit gedeelte inhield, want vorig jaar heb ik een project gedraaid voor Serious Request 2014 waar ook gebruik werd gemaakt van een callsheet.

Wat houdt een callsheet in? Kort maar krachtig samengevat is het een document met daarin alle namen en contactgegevens van de personen die meewerken aan de opdracht. Van het merk zelf, tot aan fotografen, make-up artiesten, stylisten, modellen en alle assistenten. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je een fashion shoot in opdracht voor bijvoorbeeld Dior of Balmain doet, je een enorme waslijst aan namen en contactgegevens hebt. En daarom wordt er gebruik gemaakt van een callsheet, zodat alles netjes en overzichtelijk terug te vinden is.

Het schrijven van de papers zijn de enige twee opdrachten die ik voor het theoretische onderdeel van dit vak hoef te maken. Wanneer ik deze klaar heb en feedback ontvangen heb van de professor, zal ik er waarschijnlijk over schrijven op deze blog, zodat jullie een voorbeeld hebben van deze twee belangrijke onderwerpen.

– Tchau!