Overzicht opdrachten

De minor die ik volg aan IADE Creative University heet; Photography & Visual Culture. Je kunt verschillende vakken kiezen uit deze minor, maar de minor focust zich op het visueel uiten van ideeën in de vorm van bijvoorbeeld fotografie of film.

Om jullie een beetje een idee te geven waar ik allemaal mee bezig ben op het moment, heb ik een overzicht gecreëerd voor ieder vak dat ik volg. De vakken zijn gesorteerd op het aantal EC* dat ze waard zijn.

Visual Culture – 3EC
Voor dit vak krijg ik iedere week een nieuwe opdracht. Meestal zijn deze erg gericht op fotografie, maar er mag ook met video gewerkt worden.
Film & Documental Image – 3EC
Het maken van een korte documentaire is alles waar deze les zich op focust. De professor** laat zo nu en dan voorbeelden zien waar wij dan over discussiëren en ze geeft tips over onderwerpen. Ze heeft aangegeven geluid belangrijker te vinden dan beeld, omdat ze wil zien hoe wij de connectie tussen beeld en geluid maken. De deadline voor dit project is 11 december.
Multimedia Design – 6EC
De vreemde eend in mijn vakkenpakket. Alles richt zich namelijk op fotografie en film, maar Multimedia Design niet perse. Voor dit vak worden er in totaal drie eindopdrachten van je verwacht. Een stop-motion, welke in samenwerking met een andere leerling word gecreëerd. Daarnaast moet er iets worden gecreëerd dat zich focust op Motion Design en tot slot is er een vrije opdracht. Je mag voor deze opdracht zelf bepalen met welk Software programma van Adobe je graag wilt werken. Of er een thema voor dit onderwerp is, is nog onbekend.
Fashion Photography – 6EC
Dit vak heeft twee aparte lessen. Iedere dinsdag heb ik theorie en iedere donderdag zijn er praktijklessen in de studio.

Voor het theoretische gedeelte moet ik twee papers schrijven. Een zogenoemde ‘Estimate’ en een ‘Call Sheet’.
Het praktijk gedeelte bestaat uit vier opdrachten in totaal, welke allemaal Fashion gericht zijn. Ik moet een fashion photoshoot doen op een locatie buiten en een fashion shoot in de studio binnen. Daarnaast moet ik een Fashion Short Film maken èn tot slot een editorial.
Aan het eind van het semester moet ik één foto afgedrukt afleveren en de overige werken mogen digitaal ingeleverd worden.

Project Photography – 12 EC
Het vak dat de meeste vrijheid heeft. Dit kan een valkuil zijn, of het is dé kans om te doen wat je altijd al wilde. Net als bij Fashion Photography heeft dit vak een meer theoretische kant en een praktijk kant. Op de woensdag moet iedereen zijn of haar voortgang met betrekking tot het project presenteren en hier word uitgebreid over gediscussieerd. Het is een moment van feedback waar je zeker gebruik van moet maken.

De les op vrijdag zou meer praktijk gericht moeten zijn, maar in werkelijkheid weet ik niet zo goed wat er van ons verwacht word op deze dag. De professor is een beetje warrig en spreekt niet heel goed Engels, waardoor het niet altijd even goed te begrijpen is.

Aan het eind van het semester is het de bedoeling dat je een goede fotoserie hebt neergezet en deze moet je presenteren voor de klas.

Dit zijn alle vakken die ik hier volg en zoals je ziet zijn deze vakken goed voor 30 EC. Ik ga er vanuit dat ik deze allemaal ga halen, want tot nu toe vind ik de lessen heel tof! Het voordeel van de 3 EC vakken is dat deze stoppen na 11 december, zodat je meer tijd hebt om te werken aan de vakken waar je ook daadwerkelijk meer tijd voor nodig hebt.  Na 11 december vallen Visual Culture en Film & Documental Image dus af.

Ik ben erg blij dat ik hier gericht les heb, want dit heb je bij CMD eigenlijk niet. Bij CMD werk je een semester lang aan één of meerdere projecten, maar ondanks de wisseling van projecten is het toch iet wat eentonig aan het worden, dus dit is een fijne afwisseling.

– Tchau!


*EC(TS) staat voor European Credit Transfer System. Bij Bachelors wordt dit Europese systeem gebruikt om studiepunten toe te kennen. Een voltijd studiejaar bedraagt 60EC, 30 EC per semester. 

**Professor, in Lissabon gebruiken ze de term professor. Inmiddels ben ik hier zo aan gewend dat ik in mijn blogs deze term gebruik in plaats van ‘docent’.